Domovská stránka > C > Co Je To Krajnice?

Co je to krajnice?

Co přesně je krajnice? Podle zákona o silničním provozu je to „část povrchu pozemní komunikace ležící mezi okrajem přilehlého jízdního pruhu a hranou koruny pozemní komunikace, skládá se zpravidla ze zpevněné a nezpevněné části.

Přečtěte si více

Tak co je to motorové vozidlo?

Definice motorových vozidel

Motorové vozidlo = vozidlo s nejméně čtyřmi koly, osobní a nákladní vozidlo s nejméně čtyřmi koly, autobusy, speciální vozidla (bagr, pracovní stroje, traktor, apod.), tahače. Motocykl = motorové vozidlo, které má dvě nebo tři kola.
V jaké blízkosti přechodu nesmíte zastavit? Pravidla silničního provozu daná zákonem 361 jednoznačně říkají, že řidič nesmí zastavit a stát na přechodu pro chodce ani ve vzdálenosti 5 metrů před ním. Praxe je ovšem zcela jiná. Svátek: Téměř u každého přechodu stojí vozidla těsně u čar vyznačených na vozovce, 5 metrů se absolutně nedodržuje.

Kde plati zákaz stání?

Značky upravující zastavení nebo stání platí jen pro tu stranu pozemní komunikace, u níž jsou umístěny. Značka „Zákaz zastavení“ zde platí jen pro levou stranu této jednosměrné pozemní komunikace. Také, kde platí zákaz stání? (1) Svislá dopravní značka umístěná vedle pozemní komunikace platí pro celou pozemní komunikaci v daném směru jízdy s výjimkou značky upravující zastavení nebo stání, která platí jen pro tu stranu pozemní komunikace, u níž je umístěna.

Kolik musí mít prijezdova cesta?

Podle stavebních předpisů musí k rodinnému domu vést zpevněná přístupová cesta o šíři alespoň 2,5 m, která končí nejdále 50 metrů od domu (pozor, ne od hranice pozemku, ale od faktické stavby). K tomu je třeba připočítat krajnice, a tak skutečně musí mít cesta šířku minimálně 3,5 metru. Jaká je minimální šířka komunikace? (2) Nejmenší šířka veřejného prostranství, jehož součástí je pozemní komunikace zpřístupňující pozemek rodinného domu, je 8 m. Při jednosměrném provozu lze tuto šířku snížit až na 6,5 m. v případě jednosměrné komunikace by to mělo být 6,5 m.

Jak musí vypadat prijezdova cesta?

Podle stavebních předpisů musí vést k rodinnému domu zpevněná přístupová cesta o šíři alespoň 2,5 m, která končí nejdále 50 metrů od domu. To se jeví jako docela mírný požadavek. Když to vezmeme v úvahu, jak široký chodník kolem domu? Základním rozměrem je optimální šířka pro jednoho chodce – 40 až 60 cm, na větších pozemcích lze tuto šířku zvětšit na pohodlnějších 70 až 100 cm. Přístupový chodník k domu navazující na vstupní branku by měl mít stejnou šířku jako branka, zpravidla 120 až 150 cm.

Co je to Kneippův chodník?

Kneippův chodník je jedna z vodoléčebných a relaxačních procedur, které využívají střídání teplé a studené vody. Kneippův chodník je tvořen bazénky se studenou a teplou vodou. Teplá voda má okolo 40 °C studená okolo 12 °C. Pozvolna procházíte jednotlivými bazénky, které jsou navíc vyložené malými oblázky.

By Aholla

Kdy myš spí? :: Jak je široká silnice?
Užitečné odkazy