Nastavení sítě SAN. Požadavky, konfigurace a příklady

SAN jsou specializované sítě, které nabízejí vysokorychlostní přístup ke konsolidovaným úložným prostředkům na úrovni bloků. Často se používají v podnikovém prostředí, kde musí mnoho serverů sdílet značné objemy dat a přistupovat k nim. Pro dosažení optimálního výkonu a spolehlivosti je při nastavování sítě SAN nutné důkladné plánování a návrh. V tomto příspěvku probereme předpoklady pro síť SAN, uvedeme příklad řešení SAN, probereme, jak nastavit síť SAN v systému Windows, a řekneme si, zda může systém TrueNAS fungovat jako síť SAN. Níže jsou uvedeny předpoklady pro síť SAN: 1. Úložná zařízení: SAN potřebuje specializované úložné jednotky, které mohou síti poskytnout přístup na úrovni bloků. Těmito zařízeními mohou být disková pole nebo úložná zařízení, která jsou připojena k síti SAN. 2. SAN Fabric: Síťová architektura, která propojuje servery a úložná zařízení, se nazývá SAN fabric. Typickými součástmi jsou adaptéry hostitelské sběrnice (HBA), kabely a přepínače Fibre Channel. Vysokorychlostní komunikaci s nízkou latencí pro přenos dat zajišťuje SAN fabric. 3. Redundance: SAN často vyžadují odolnost proti chybám a vysokou dostupnost. K dosažení redundance se často používá více úložných zařízení, více cest mezi servery a úložišti a redundantní komponenty SAN fabric.

4. Software pro správu: Pro monitorování a nastavení úložných prostředků v sítích SAN je zapotřebí specializovaný software pro správu. Pomocí tohoto softwaru mohou správci přiřazovat prostředky, poskytovat úložiště a sledovat výkon. Příkladem řešení SAN je: IBM Storwize V7000 je jedním z příkladů řešení SAN. Jedná se o škálovatelné úložné řešení, které nabízí špičkovou správu a funkce virtualizace úložiště. Storwize V7000 je kompatibilní s různými servery, protože podporuje protokoly iSCSI a Fibre Channel. Mezi vlastnosti, které poskytuje, patří Thin provisioning, komprese dat a vzdálená replikace, díky čemuž je vhodný pro potřeby úložišť podnikové úrovně.

Konfigurace SAN se systémem Windows:

Pro konfiguraci sítě SAN v systému Windows je nutné provést následující úkony:

1. V serveru se systémem Windows nainstalujte požadovaný adaptér hostitelské sběrnice (HBA) Fibre Channel nebo iSCSI. 2. Nasaďte správné kabely pro připojení HBA k síti SAN. 3. Nainstalujte software pro správu sítě SAN, který poskytuje dodavatel sítě SAN. 4. K vyhledání a nastavení úložných zařízení SAN použijte program pro správu. 5. Poskytněte serveru Windows úložiště a zadejte správné parametry zónování a maskování ve struktuře SAN. 6. Na serveru Windows naformátujte a připojte přidělené úložiště. Použití SAN s TrueNAS:

SAN lze vytvořit pomocí open-source úložné platformy TrueNAS. Nabízí různé možnosti připojení díky podpoře protokolů Fibre Channel, iSCSI a NFS. Pro zajištění efektivního a bezpečného úložiště poskytuje TrueNAS funkce včetně deduplikace, komprese a šifrování dat. Kromě toho jsou přímo v systému zabudovány nástroje pro správu provisioningu, monitorování a řešení problémů. TrueNAS může být díky svým přizpůsobivým hardwarovým požadavkům a výkonným softwarovým možnostem cenově výhodnou volbou pro nastavení sítě SAN.

Závěrem lze říci, že při zřizování sítě SAN je nutné pečlivě posoudit specifikace, nastavení a výběr řešení úložiště. Vysoce výkonnou a škálovatelnou síť SAN můžete vytvořit tak, že zaručíte dostupnost úložných zařízení, spolehlivou strukturu SAN, redundanci a vhodný software pro správu. Správně nakonfigurovaná síť SAN může výrazně zlepšit ukládání dat a jejich dostupnost v podnikových prostředích, ať už s využitím komerčních systémů, jako je IBM Storwize V7000, nebo open-source platforem, jako je TrueNAS.

FAQ
Používá síť SAN Ethernet?

Ano, Ethernet je možností připojení pro sítě SAN (Storage Area Networks). Sítě SAN často využívají Ethernet jako transportní protokol, zejména pokud se používá rozhraní iSCSI (Internet Small Computer System Interface). Rozhraní iSCSI, které je flexibilní a cenově dostupnou možností integrace úložných zařízení do prostředí SAN, umožňuje doručovat příkazy SCSI prostřednictvím sítí IP, včetně sítě Ethernet. Přestože lze pro připojení k síti SAN použít síť Ethernet, je třeba mít na paměti, že v implementacích SAN jsou často nasazovány i jiné síťové technologie, například Fibre Channel.

Jak vytvořit server SAN?

Pro vytvoření serveru SAN (Storage Area Network) lze obecně provést následující kroky:

1. Určete své potřeby: Stanovte potřeby vaší organizace v oblasti ukládání dat s přihlédnutím k objemu dat, výkonnostním standardům a škálovatelnosti. Naplánujte architekturu SAN výběrem topologie SAN, která nejlépe splňuje vaše požadavky, například FCoE (Fibre Channel over Ethernet), iSCSI nebo Fibre Channel. Zohledněte prvky, jako je požadovaný počet hostitelů, úložných zařízení a přepínačů. 3. Zakupte požadovaný hardware: Nakupte potřebné servery, úložná pole, adaptéry hostitelské sběrnice (HBA), přepínače a kabely pro vaši síť SAN. Zajistěte, aby jednotlivé součásti fungovaly společně. Instalace a nastavení infrastruktury SAN: Fyzická instalace hardwarových součástí a jejich propojení v souladu se zvolenou topologií sítě SAN. Vhodně nastavte zónování přepínačů a nastavení struktury. Nainstalujte operační systém na server SAN a ujistěte se, že má potřebné ovladače HBA.

5. Nakonfigurujte server SAN. Nastavte adresy IP a masky podsítí pro síť.

6. Nakonfigurujte poskytování úložišť: Vytvořte jednotky LUN (Logical Unit Numbers), přiřaďte je serveru SAN a nastavte řízení přístupu pomocí softwaru pro správu, který poskytuje dodavatel úložného pole. 7. Otestujte a ověřte síť SAN: Proveďte testy, abyste se ujistili, že připojení a fungování jsou spolehlivé. Zkontrolujte, zda server SAN může využívat prostředky úložiště a přistupovat k nim. Implementujte zálohování a obnovení po havárii: Pro zajištění ochrany dat a kontinuity provozu nastavte vhodné procesy zálohování a obnovy pro prostředí SAN.

9. Udržujte síť SAN aktualizovanou a monitorovanou: Průběžně kontrolujte infrastrukturu SAN z hlediska výkonu, kapacity a případných problémů. Provádějte požadované postupy údržby, jako jsou aktualizace firmwaru a výměny hardwaru.

Poznámka: V závislosti na zvolené technologii SAN a dodavateli se mohou přesné postupy a konfigurace měnit. Komplexní pokyny doporučujeme vyhledat v dokumentaci nabízené dodavatelem řešení SAN.