Domovská stránka > J > Jak Pozorovat Zatmění Měsíce?

Jak pozorovat zatmění Měsíce?

Zatmění Měsíce

Vzniká tehdy, jestliže se Měsíc dostane do zemského stínu. Při zatmění je Měsíc vždy v úplňku. Ale zatmění nenastává při každém úplňku, navíc musí být splněna podmínka, aby Měsíc byl v blízkosti uzlu své dráhy. Zatmění lze pozorovat z celé zemské polokoule přivrácené k Měsíci.

Přečtěte si více

Jak sledovat zatmění?

Před přímým pohledem do Slunce je možno chránit zrak například pomocí:

  1. svářečského skla s hladkým povrchem č. 12 či 13.
  2. nejvhodnější je pozorovat zatmění Slunce hvězdářským dalekohledem, opatřeným patřičným filtrem – doporučujeme proto návštěvu nejbližší hvězdárny.
Jak videt zatmění Slunce? Druhy zatmění Slunce
  • Úplné zatmění nastává, když Slunce, Měsíc a Země jsou v jedné přímce a když Měsíc zcela zakryje Slunce.
  • Prstencové zatmění je možné pozorovat, když Slunce, Měsíc a Země jsou v jedné přímce, ale zdánlivá velikost Měsíce je menší než velikost Slunce.

Jak sledovat Měsíc?

Měsíc, zatmění Měsíce

Přestože Měsíce je „stále stejný“ při pomalé změně fází můžete většími dalekohledy pozorovat detaily na takzvaném terminátoru, rozhraní mezi světlem a stínem. Nejvhodnějším obdobím pro sledování Měsíce je období 3 dny po novu až 3 dny po první čtvrti.
Kdy je zatmění Měsíce? Nastává při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Měsíc se ve stínu Země pohybuje rychlostí přibližně 1 km/s, a zatmění tak může trvat až 107 minut. Jde o běžněji pozorovatelný jev než zatmění Slunce, kdy dochází k zastínění části zemského povrchu Měsícem.

Jak sledovat zatmění Slunce doma?

Speciální brýle a fólie určené přímo k pozorování slunečního zatmění, které lze zakoupit v hvězdárnách a planetáriích, jsou tou nejlepší variantou. Jsou lehké, ohebné a při koupi správných materiálů jsou i doma snadno vyrobitelné. Kdy bude úplné zatmění Měsíce v ČR? Tento jev nastane v ranních hodinách 16.

Měsíc bude zapadat ve čtvrt na šest ráno, úplná fáze zatmění začne o téměř patnáct minut později. Ten, kdo zaspí, bude mít příležitost vidět částečné zatmění Měsíce zase v příštím roce, nebo pak také v roce 2024.

Čím pozorujeme Slunce?

Úplně nejlepší je vybavit dalekohled speciální fólií prodávanou k pozorování Slunce, která zachytí většinu přicházejícího světleného a tepelného záření. Pro nadšence pak úplnou špičku představuje pořízení tzv. Herschelova hranolu, který poskytuje při pozorování největší detaily v pozorovaném obrazu. Tak kdy bude zatmění slunce 2022? října 2022 nad Českem a Slovenskem.

Tak ve které fázi je měsíc jestliže pro pozorovatele na zemí nastalo zatmění slunce?

K zatmění Slunce může dojít, když je Měsíc v Novu. Dochází k němu, když se Země dostane do stínu Měsíce, tzn. že Měsíc je přesně mezi Zemí s Sluncem a Měsíc brání slunečním paprskům, aby dopadaly na Zem.

By Belen Zens

Kdo předpověděl zatmění Slunce? :: Jak přehrát mp4 v iPhone?
Užitečné odkazy