Domovská stránka > C > Co Je To Vlastní Dílo?

Co je to vlastní dílo?

Autorské dílo

(1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo").

Přečtěte si více

Jak správně uvádět copyright?

Proč se copyright na webech píše

Ať už v patičce nebo kdekoliv jinde na webu copyright uvedete, či ho vůbec nikde nezmíníte. Zajišťuje to § 9 zákona č. 121/2000 Sb. o právu autorském: „Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě“.
A další otázka, jak zjistit autorská práva obrázků? Vyhledání obrázků s dostupnými informacemi o tom, jak je opětovně použít

  1. Na telefonu či tabletu Android přejděte na adresu images.google.com.
  2. Vyhledejte nějaký obrázek.
  3. Chcete-li výsledky zúžit na obrázky s dostupnými licenčními informacemi, pod vyhledávacím polem klepněte na Filtr Práva k užití

Co omezuje autorský zákon na internetu?

Získaná licence mu sice umožňuje software používat, ale pouze za podmínek, které určuje jeho autor. Není proto zpravidla možné jej žádným způsobem šířit nebo přepisovat jeho kód. Vždy platí, že autor má vyhrazená práva a software proto není možné používat jinak, než jak je uvedeno v licenčních podmínkách. Pokud jde o to, jak dlouho trvají majetková autorská práva? (1) Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti. (2) Bylo-li dílo vytvořeno jako dílo spoluautorů, počítá se doba trvání majetkových práv od smrti spoluautora, který ostatní přežil.

Co je porušení autorských práv?

Porušování autorských práv nastává, kdy jakkoliv nakládáme s cizím autorským dílem, bez souhlasu autora či jeho vědomí. Stane se tak například když si koupíte DVD s hudbou jen pro vlastní potřebu, ale rozhodnete se ji sdílet s kamarádem. V tomto případě nastává tzv. porušení autorských práv. Co znamená v právu pojem volné užití? S pojmem volného díla souvisí také volná užití, kdy i jinak chráněné dílo lze za jistých podmínek využívat i bez souhlasu autora.

Jaký je rozdíl mezi autorským právem a ochrannou známkou A co patenty?

Autorské právo je jen jeden druh duševního vlastnictví. Není to stejné jako ochranná známka, která chrání názvy značek, slogany, loga a další identifikátory zdroje před použitím jinými osobami za určitými účely. Liší se rovněž od patentního zákona, který chrání vynálezy. Můžete se také zeptat, kde koupit licenci na hudbu? Kde legálně koupit hudbu?

  • Hudbu si můžete nechat složit přímo od skladatele.
  • Skladby můžete relativně levně koupit v audiobance (royalty free music).
  • Hudební portály jako Artlist.io nabízí přístup do jejich banky za poplatek, který se platí ročně.

Kde koupit práva?

fotobankách, hudební soubory můžete legálně stahovat v tzv. hudebních bankách. Jedná se o databáze hudebních souborů, které umožňují přehrání určité skladby a v případě vašeho zájmu její odkoupení vč. licence k použití.

By Fryd

Jak pracovat s myšlenkovou mapou? :: Jak si zajistit autorská práva?
Užitečné odkazy