Domovská stránka > J > Jak Provádět Výzkum?

Jak provádět výzkum?

V první fázi je nutno stanovit oblast výzkumu a jeho téma, formulovat a vymezit problém, zjistit, studovat a analyzovat dostupné bibliografické zdroje, stanovit cíl, formulovat hypotézy a provést operacionalizaci.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, jak se dělá kvalitativní výzkum?

Kvalitativní výzkum se provádí pomocí delšího a intenzivního kontaktu s jedincem či skupinou. Nejdůležitější techniky kvalitativního dotazování jsou: strukturovaný otevřený rozhovor, rozhovor s návodem, neformální rozhovor, fenomenologický rozhovor, narativní rozhovor, epizodické interview a skupinová diskuse. Pokud jde o to, co platí pro sekundarni výzkum? Sekundární výzkum, který je nazýván „výzkum od stolu“, využívá zdroje, které byly už v minulosti shromážděny za jiným účelem. Může se jednat o databáze, časopisy, ročenky či statistické údaje. Informace ze sekundárního výzkumu má firma k dispozici a to většinou zdarma či za poplatek (Karlíček a kol., 2013).

Jaké jsou metody výzkumu?

metody

metod

Typ vědeckého postupuPříklad druhu vědeckého postupu
EmpirickýPozorování, měření, experiment
TeoretickýInduktivní, deduktivní
„Jiný“např. heuristický
Jak na kvantitativní výzkum? Jak postupovat při kvantitativním výzkumu?
  1. Prostudujte odbornou literaturu.
  2. Stanovte výzkumný problém.
  3. Navrhněte hypotézu.
  4. Vyberte vhodné metody.
  5. Určete velikost vzorku.
  6. Nasbírejte potřebná data.
  7. Proveďte analýzu a vyslovte závěr.

Můžete se také zeptat, co je to předvýzkum?

Předvýzkum je testem nástrojů, které ve výzkumu hodláme použít. Cílem je obvykle otestovat srozumitelnost a jednoznačnost otázek. Jak dlouho trvá kvalitativní výzkum? Příprava výzkumu trvá cca 3 až 4 týdny, realizace pak další 2 týdny. Na vyhodnocení většinou potřebujeme další 2 týdny.

Když to vezmeme v úvahu, jak má vypadat polostrukturovaný rozhovor?

Na polostrukturované interview by měl mít tazatel připraven soubor otázek s otevřeným koncem, tedy otázek, na které musí dotazovaný poskytnout komplexní odpověď. Užívat takzvané ano/ne otázky není vhodné. Otázky by měly být dobře promyšlené, autor rozhovoru by měl mít popřípadě připraveno více forem jednoho dotazu. Co je to kvalitativní výzkum? V sociálních vědách pojem kvalitativní výzkum označuje výzkum, který se zaměřuje na to, jak jednotlivci a skupiny nahlížejí, chápou a interpretují svět. Podle jiných kritérií může být jako kvalitativní výzkum označován takový výzkum, který neužívá statistických metod a technik.

Co může být předmětem marketingového výzkumu?

Předmětem marketingového výzkumu může být cílová skupina, cena, produkt, distribuční kanály, marketingová komunikace. U spotřebitele se zjišťuje jaké je jeho nákupní chování, co nakupuje, jak uspokojuje své potřeby, jaké jsou jeho požadavky a jaké má spotřebitel postoje (ke konkurenční i vlastní značce).

By Luba

Co je deskriptivní výzkum? :: Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?
Užitečné odkazy