Domovská stránka > C > Co Dělá Cd Rom?

Co dělá CD ROM?

CD-ROM (hovorově Cédéčko) (anglická zkratka pro Compact Disc Read-Only Memory) je nepřepisovatelné optické záznamové médium fyzicky totožné jako audio CD, formát uložení informací je však přizpůsoben uchování a čtení počítačových dat. Na tomto disku jsou data „vylisována“ od výroby a nejde je tak měnit.

Přečtěte si více

Proč je audio CD dlouhé 74 minut a více?

Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut (délka analogového dlouhohrajícího „elpíčka“), ale firma Sony trvala na 74 minutách, aby se na jedno CD vešla celá Beethovenova Devátá symfonie. Dnes jsou CD nejčastěji osmdesátiminutová, ale existují i varianty s délkou devadesát a devadesát devět minut. Co je přenosné paměťové médium? Paměťové médium či také datové médium je paměťový nosič datových informací. Každá informace musí mít nějaké své paměťové médium, na kterém je uložena neboli uchována, proto aby se s ní mohlo dále nějak prakticky manipulovat, tedy tzv. byla správně přečtena (např.

Co je magnetický pevný disk?

Magnetický pevný disk ukládá data na kotouč pokrytý magnetickou vrstvou. Data spravuje pomocí mechanických čtecích hlaviček, které se pohybují nad povrchem magnetického disku. Jedná se o technologii vyvíjenou už od roku 1956 a to je hlavní důvod, proč je u tohoto disku nejlepší cena na 1GB uložených dat. Může se také zeptat, co je to datový záznam? Záznam nebo struktura (anglicky record, tuple, structure, struct nebo compound data) je v matematické informatice jedna z nejrozšířenějších a nejjednodušších složených datových struktur. Záznam se skládá z jiných hodnot, které mají zpravidla pevný počet a pořadí, a které se obvykle rozlišují jménem.

Jaký je rozdíl mezi HDD a SSD?

Rozdíl je patrný i při otevírání oken v systému Windows. S HDD se vám každou chvilku objeví při otevření okna točící se kolečko, zatímco u SSD okno naběhne hned. Navíc SSD oproti HDD disku má nižší spotřebu a je odolný proti otřesům, takže je výhodný pro notebooky. Co je to SSD disk? SSD neboli Solid-state drive neobsahují pohyblivé části jako magnetické pevné disky (HDD). Díky tomu umožňují větší rychlost čtení i zápisu, což se projevuje v mnohem rychlejších reakcích systému při spouštění programů apod. Oproti HDD však za stejnou cenu poskytují nižší kapacitu.

Podle toho, kde je pevný disk?

Disk, složený z pevných kotoučů - ploten - se v počítači ukrývá uvnitř pevného kovového krytu, který ho chrání před vnějšími škodlivými vlivy, v bezprostředním okolí disku se pak nachází důležité rozhraní, zajišťující napájení disku a jeho interakci se zbytkem počítače. Pokud jde o to, co s cd? Vyřazená CD a DVD můžete odevzdat společnosti Rema Systém, která je pak nechá zrecyklovat. Společnost REMA Systém rozjíždí sběr starých CD a DVD. Ty pak pošle k opravdové materiálové recyklaci. Až dosud u nás totiž nebylo možné tato stará datová média v pravém smyslu recyklovat.

Kam Vytridit CD?

A jo, cédéčko se dá vyhodit do směsného odpadu, ale zkuste to vydržet, odložit ho k jinému odpadu určenému pro směsný dvůr a zavézt tam pak všecko naráz. Věřte mi, vaše oblíbený CD Britney Spears nebo Bon Jovi si důstojný pohřeb a další zpracování zaslouží.

By Jacenta Kaltenhauser

Co je to LCD? :: Co je to disketová jednotka?
Užitečné odkazy