Domovská stránka > C > Co Je Predmetem Etiky?

Co je predmetem etiky?

Shrnutí: Předmětem etiky je člověk. Etika má co činit s člověkem, odpovědností člověka v jeho jednání s člověkem, ať už je to on sám, nebo jiný člověk, ale také se vším, co k životu člověka patří.

Přečtěte si více

Proč je etika důležitá?

Etické, morálně dobré jednání je víc, než jen umět se chovat. Dobré chování, jak se chovat ve společnosti druhých lidí, to se prostě dá naučit. V knihkupectví najdete řadu učebnic etikety, jak se komu má podávat ruka, jaké květiny, co na sebe a tak – to všechno se dá naučit. Co je to morálka? Morálka (z lat. moralitas, správné chování, od mos, moris, mrav) znamená celkovou představu správného jednání ve společnosti. Od pravidel zdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných, na druhé straně od práva zase tím, že se nedá soudně vymáhat a za její porušení nepřicházejí sankce (potrestání).

A další otázka, co je to etické chování?

Etické chování je takové chování, které je v souladu se všeobecně přijímanými a uznávanými soubory pravidel slušnosti a chování v dané firmě, zemi, státu nebo společnosti. Je ovlivněno kulturou okolního prostředí. Co je to etický problém? Etickým problémem je tedy situace, kdy stojíme před morálním rozhodnutím a toto rozhodnutí není jednoznačně a trvale rozhodnutelné – máme na výběr z několika etických principů či argumentací. Současně jde však o situaci, kdy se musíme pro jedno z možných řešení rozhodnout.

Podle toho, co jeetika?

Etika (z řeckého ethos – mrav), nebo též teorie morálky je filozofická disciplína, která se zabývá zkoumáním mravní dimenze skutečnosti. Etika zkoumá morálku nebo morálně relevantní jednání a jeho normy. Etika je disciplínou praktické filozofie. Co je etika a morálka? Etika (z řeckého ethos - mrav), nebo též teorie morálky je filozofickou disciplínou, která zkoumá morálku nebo morálně relevantní jednání a jeho normy. Na rozdíl od morálky, která je blíže konkrétním pravidlům, se etika snaží najít společné a obecné základy, na nichž morálka stojí, popř. usiluje morálku zdůvodnit.

Co to je dobro?

Dobro je obecný pojem, odvozený od hodnotícího slova „dobrý“. Může tedy znamenat to, co lze v silném slova smyslu označit za dobré. Co je to mrav? mravy – v dané skupině, komunitě, společnosti rozšířené a ustálené vzory chování, postavené na obecně přijímaných normách. Pojem m. se používá často ve stejných souvislostech i k označení téhož jako pojmy zvyk, resp. zvyklost a obyčej a má spíše liter.

Jak učit etiku?

Pro „učení“ se etice není podstatné přijímat a aplikovat již hotové skutečnosti materiálního i duchovního charakteru, ale je důležité proniknout ke zrození věci, odhalit to, co se v ní ukrývá, ale není na první pohled zřejmé. „Učení“ se etice je spojeno s úsilím vnitřně si osvojit a aktivně užívat naučené.

By Bui Ericks

Similar articles

Co je etická norma? :: Co je pracoviště zaměstnavatele?
Užitečné odkazy