Domovská stránka > K > Kdy Použít Či?

Kdy použít či?

Spojka či je spojce nebo v mnohém podobná. Také pomocí či spojujeme libovolně zaměnitelné eventuality, popř. výčet možností, a čárku nepíšeme: Rukavice na kolo či do posilovny. Okna mohou být zatemněna žaluziemi či roletami.

Přečtěte si více

Co platí o slovech přejatých?

U přejaté slovní zásoby je nutné počítat s vyšší mírou kolísání (zejména u samohláskové délky, viz bod 1, a souhláskové znělosti, viz bod 2) a s výskytem dublet, což je často dáno výraznou odlišností psané a mluvené podoby, jejich nepravidelným vztahem a rovněž nejistotou, jaká je výslovnostní podoba v původním jazyce. Jak se patří nebo jak se patří? Do této skupiny spřežek je možné zařadit i víceslovné spřežky, protože také v těchto případech převažuje psaní zvlášť, lze však psát: o sto šest i ostošest, jak se patří i jaksepatří, jak by smet i jakbysmet aj.

Kdy se píše VS?

může zkracovat také viz. Zkratku versus doporučujeme psát s tečkou, tedy nikoli jen vs (bez tečky). Kdy psát čárky? PRAVIDLA – Psaní čárek

  1. Interpunkce je zřejmě nejobtížnější částí českého pravopisu.
  2. Čárkou oddělujeme věty souřadné (hlavní i vedlejší), pokud nejsou spojeny spojkami a, i ani, nebo, či v slučovacím významu:
  3. Čárku používáme i před spojkami a, i, ani, nebo, či, pokud je vyjádřen jiný vztah než slučovací.

Jaká spojka je nebo?

Spojka nebo je ve významu vylučovacím, pokud vyjadřuje volbu mezi dvěma možnostmi, které nejsou ekvivalentní, nejsou zaměnitelné, ba naopak jde o zřejmý protiklad: Přijdeš dnes, nebo až zítra? Může se také zeptat, co je to slovo přejaté? Přejaté slovo (přejímka, výpůjčka) je slovo (vzácněji sousloví, idiom či celá fráze), které je převzato ze zdrojového jazyka (donoru) a začleněno do lexika přebírajícího jazyka (recipientu), aniž by bylo přeloženo. Většinou se tak činí za účelem obohacování a rozšiřování slovníku přebírajícího jazyka.

Tak co je přejímání slov?

Přejímání slov je jedním ze čtyř způsobů obohacování slovní zásoby vedle tvoření nových slov, přenášení významu a spojování slov do sousloví, s nimiž se děti v hodinách českého jazyka seznamují. Pokud jde o to, co znamená slovo konzultace? (angl.: tutorial support) Vzdělávací metoda, ve které konzultant poskytuje účastníkům vzdělávací aktivity vysvětlení, rady, doporučení a návody týkající se především náročnějších částí studia,...

Kdo že nebo kdože?

Je to skupina spřažených výrazů s první částí kdoví-, kdožví- jako například: kdovíco (lze psát též kdoví co – kdo ví, co), kdožvíjaký (kdožví jaký – kdož ví, jaký), kdovíkolik (kdoví kolik – kdo ví, kolik), kdožvíproč (kdožví proč – kdož ví, proč) atp.

By Jocelin Tua

Jak se píše potmě? :: Jaký příkon má pračka?
Užitečné odkazy