Domovská stránka > C > Co Je To Microcontroller?

Co je to microcontroller?

Jednočipový počítač nebo také anglicky microcontroller (mikrokontrolér, MCU, µC) je většinou monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač. Jednočipové počítače se vyznačují velkou spolehlivostí a kompaktností, proto jsou určeny především pro jednoúčelové aplikace jako je řízení, regulace apod.

Přečtěte si více

Kdy se pouzil mikroprocesor?

Ve firmě Intel vyvinul Federico Faggin 4bitový čip Intel 4004, ten byl uvolněn do prodeje dne 15. listopadu 1971. Firma Texas Instruments se ucházela o patent na mikroprocesor a Gary Boone jej dostal v USA 3,757,306 za architekturu mikroprocesoru na jediném čipu dne 4. září 1973. Když to vezmeme v úvahu, jak pracuje mikroprocesor? Jeho funkce spočívá v tom, že instrukci rozloží na takzvané mikroinstrukce a jednotlivé bity mikroinstrukce následně zasílá na interní sběrnici (do její řídicí části). Tyto bity pak řídí všechny další bloky mikroprocesoru, tj.

Když to vezmeme v úvahu, kdo vynalezl mikroprocesor?

Mikroprocesor/Vynálezci Kdy vznikl procesor? Poměrně dlouho však byl přístup k programovatelným počítačům (vzhledem k jejich vysoké ceně a obrovským rozměrům) výsadou hrstky vyvolených. To se ale změnilo v 80tých letech. V roce 1971 uvedla na trh firma Intel na trh první sériově vyráběný procesor jako součástku.

Také, jak se vyrábí mikroprocesor?

Výroba mikroprocesorů je komplexní a náročný proces, který má přes 300 kroků. Mikroprocesory se vyrábějí vrstvením materiálů na tenké kulaté pláty křemíku pomocí různých postupů s využitím chemikálií, plynů a světla. Pláty (waffery) mají obvykle průměr 200 mm. Jak pracuje čip? Wafer s čipy postupně projíždí výrobní linkou a roboti pracují na jednotlivých vrstvách. Jeho cesta může trvat v závislosti na počtu vrstev i měsíce. Nesmírně složitá struktura čipu tak vzniká odspoda vzhůru. Jakovenko to přirovnává ke stavbě města.

Také, jak funguje čip?

V obalu kapsle z bioskla je uložena anténa a diodová matrice nesoucí vlastní identifikační kód, který tvoří kombinaci písmen a číslic. Kód je jedinečný a neopakovatelný. Čip je pouze pasivním nosičem informace, neobsahuje vlastní zdroj energie a pro své okolí i svého nositele je zcela neškodný. Jak funguje procesor? Provádí výpočty, zpracovává data, ovládá další komponenty počítače a komunikuje s nimi. Když chceme říci procesoru, co má dělat, musíme mluvit v takzvaném instrukčním kódu. Počítač si instrukce tohoto kódu načítá z operační paměti a potom je velmi rychle zpracovává.

Jak vznikl procesor?

První nápad existence procesoru se přiřazuje John von Neumanovi. Jeho schéma počítače mělo kromě vstupní, výstupní jednotky a paměti také procesor. Ten se už tehdy měl skládat z ALU a řadiče. První preprocesory tedy vznikaly už v roce 1945.

By Chick Hootman

Similar articles

Kdo vyrábí procesory? :: Jak se značí průnik?
Užitečné odkazy