Domovská stránka > C > Co Je Microcontroller?

Co je microcontroller?

Jednočipový počítač nebo také anglicky microcontroller (mikrokontrolér, MCU, µC) je většinou monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač.

Přečtěte si více

Kdy se pouzil mikroprocesor?

Ve firmě Intel vyvinul Federico Faggin 4bitový čip Intel 4004, ten byl uvolněn do prodeje dne 15. listopadu 1971. Firma Texas Instruments se ucházela o patent na mikroprocesor a Gary Boone jej dostal v USA 3,757,306 za architekturu mikroprocesoru na jediném čipu dne 4. září 1973. Jak pracuje mikroprocesor? Jeho funkce spočívá v tom, že instrukci rozloží na takzvané mikroinstrukce a jednotlivé bity mikroinstrukce následně zasílá na interní sběrnici (do její řídicí části). Tyto bity pak řídí všechny další bloky mikroprocesoru, tj.

Jak se označuje paměť kterou má CPU ve svém čipu?

ROM (Read Only Memory – paměť pouze pro čtení) Slouží pouze k přečtení údajů, které do ní zapsal již výrobce během výrobního procesu paměťového čipu. Proto se s touto pamětí v počítači setkáme jen na určitých místech. Data jsou v paměti uchována i při vypnutém napájení. Kdo vynalezl mikroprocesor? Mikroprocesor/Vynálezci

Kdy vznikl procesor?

Poměrně dlouho však byl přístup k programovatelným počítačům (vzhledem k jejich vysoké ceně a obrovským rozměrům) výsadou hrstky vyvolených. To se ale změnilo v 80tých letech. V roce 1971 uvedla na trh firma Intel na trh první sériově vyráběný procesor jako součástku. Podle toho, jak se vyrábí mikroprocesor? Výroba mikroprocesorů je komplexní a náročný proces, který má přes 300 kroků. Mikroprocesory se vyrábějí vrstvením materiálů na tenké kulaté pláty křemíku pomocí různých postupů s využitím chemikálií, plynů a světla. Pláty (waffery) mají obvykle průměr 200 mm.

Jak pracuje čip?

Wafer s čipy postupně projíždí výrobní linkou a roboti pracují na jednotlivých vrstvách. Jeho cesta může trvat v závislosti na počtu vrstev i měsíce. Nesmírně složitá struktura čipu tak vzniká odspoda vzhůru. Jakovenko to přirovnává ke stavbě města. Jak funguje čip? V obalu kapsle z bioskla je uložena anténa a diodová matrice nesoucí vlastní identifikační kód, který tvoří kombinaci písmen a číslic. Kód je jedinečný a neopakovatelný. Čip je pouze pasivním nosičem informace, neobsahuje vlastní zdroj energie a pro své okolí i svého nositele je zcela neškodný.

Jak funguje procesor?

Provádí výpočty, zpracovává data, ovládá další komponenty počítače a komunikuje s nimi. Když chceme říci procesoru, co má dělat, musíme mluvit v takzvaném instrukčním kódu. Počítač si instrukce tohoto kódu načítá z operační paměti a potom je velmi rychle zpracovává.

By Blackmun Lampton

Similar articles

Jak Delime procesory? :: Co je makro na klávesnici?
Užitečné odkazy