Domovská stránka > C > Co Obsahuje Motherboard?

Co obsahuje motherboard?

Základní deska (mainboard, motherboard)

  • Procesor (mikroprocesor)
  • Patici pro numerický koprocesor (popř. osazený koprocesor)
  • Obvody čipové sady.
  • Rozšiřující sběrnici (bus)
  • Paměti.
  • Vyrovnávací cache paměť
  • Sloty umístěné na rozšiřující sběrnici pro připojení rozšiřujících karet. Zapojení rozšiřující karty.
  • CMOS paměť

Přečtěte si více

Co všechno je na základní desce?

Základní deska (Motherboard, MB)

Najdeme na ní patici pro procesor (CPU), pro paměť (RAM), sloty (konektory) pro přídavné karty (různé typy), konektory pro připojení interních mechanik (disketa, pevný disk, CD, DVD, ZIP aj.), konektory pro periferní zařízení (myš, klávesnice, tiskárna apod.)
Jakou funkci má v počítači základní deska? Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení.

V čem je procesor?

Je to základní součást počítače, dalo by se říct i mozek počítače. Vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu, který je složen z jednotlivých strojových instrukcí (ty jsou uloženy na operační paměti). Procesor je umístěn na základní desce počítače. Také, co je rychlost cpu? Hodinový takt (anglicky clock rate) je v informatice obvykle označení frekvence, na které běží počítačový čip, například CPU nebo GPU (ať už jedno- nebo vícejádrový). Používá se jako indikátor rychlosti procesoru, která se měří v hodinovém cyklu za sekundu nebo jeho ekvivalent (SI jednotka) Hertz (Hz).

Co znamená zkratka GPU?

Grafický procesor (Graphics Processing Unit, GPU) je součástí vykreslovacího systému grafických karet. Jakou základní desku pro AMD Ryzen 5 3600? Stačí starší deska

Zákazníky Ryzenů 5 budou spíše majitelé starších čtyřjader AMD i Intel. V případě, že tedy kupujete procesor i desku, zaměřil bych se na čipset B450 a X470.

Jak vybrat herní základní desku?

Co vše je potřeba při jejím výběru zohlednit

  1. Velikost základní desky.
  2. Kompatibilitu s procesorem.
  3. Sloty pro grafické a další karty.
  4. Sloty pro operační paměti.
  5. Sloty pro HDD či SSD.
  6. Externí konektory.
  7. Speciální funkce.
  8. Využití základní desky.
Jak si vybrat základní desku? Výběr základní desky by se primárně měl orientovat podle zvoleného procesoru, operační paměti a množství slotů pro zapojení dalších komponentů, jako jsou grafická karta, pevný disk apod. S tím souvisí také plánované využití.

Jaký procesor na hry 2021?

Vítězem se stal 10jádrový Intel Core i9-10850K. Středně náročným doporučujeme AMD Ryzen 7 3700X s 8 jádry a integrovanou GPU. Výkonný procesor s deseti jádry za neuvěřitelně nízkou cenou. Maximální takt až 5,2 GHz.

By Tully Scoville

Jak se Vzdelat v IT? :: Co dělá chipset?
Užitečné odkazy