Domovská stránka > J > Jak Funguje Procesor?

Jak funguje procesor?

Provádí výpočty, zpracovává data, ovládá další komponenty počítače a komunikuje s nimi. Když chceme říci procesoru, co má dělat, musíme mluvit v takzvaném instrukčním kódu. Počítač si instrukce tohoto kódu načítá z operační paměti a potom je velmi rychle zpracovává.

Přečtěte si více

Tak jakou zakladni desku am4?

Model | Cena VRMFAN 4-pin
MSI MAG B550M MORTAR 4 300 Kč Alza | Heu8 +2 60A ps5
Asus ROG STRIX B550-F GAMING 4 900 Kč Alza | Heu12 +2 50A ps6
GIGABYTE B550 AORUS PRO 4 900 Kč Alza | Heu12 +2 50A ps8
MSI MAG B550 TOMAHAWK 5 000 Kč Alza | Heu10 +2 60A ps8
2 další řádky Můžete se také zeptat, jaký chipset vybrat? Hry, domácí tvorba videa a 3D grafiky (B150/B250 a H170/H270) – nejlepší poměr cena/výkon nabídne čipset B250, pokud vám ale vyhovuje nějaká základní deska s čipsetem B150 můžete jí klidně využít také (mezi B150/B250 jsou jen drobné rozdíly).

Také, jak otestovat motherboard?

Jednou z nejlepších utilit pro monitorování a měření teplot, napětí a otáček větráků uvnitř počítače je SpeedFan 4.23, alternativou je pak Motherboard Monitor. SpeedFan umí měřit teplotu CPU, skříně, hard-disků a rovněž jádra grafické karty a jejího okolí přes I2C sběrnici. Co to je hardware? Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače, narozdíl od dat a programů označovaných jako software. Jsou to elektronické součástky, které jsou na základové jednotce, také nazývané základová deska, motherboard nebo mainboard. Bez hardwaru by počítač nefungoval.

Co je rozšiřující slot?

CO JE SLOT

rozšiřujících slotů základní desky. Pod pojmem slot si představte podlouhlou zásuvku s konektory, do které zasuneme kontaktní plochu s konektory rozšiřující karty. Těchto slotů je několik druhů. Liší se způsobem a rychlostí přenosu dat (mezi základní deskou a kartou), tvarem a použitím.
Když to vezmeme v úvahu, co to je procesor? Definice procesoru z anglické stránky Wikipedie zní: „Procesor je hlavní elektronická součástka v počítači, která vykonává instrukce počítačového programu tak, že provádí základní aritmetické, logické, kontrolní a vstupní/výstupní operace specifikované instrukcemi.

Jaké hardwarové komponenty má počítač umístěny na základní desce?

Základní deska (Motherboard, MB)

Najdeme na ní patici pro procesor (CPU), pro paměť (RAM), sloty (konektory) pro přídavné karty (různé typy), konektory pro připojení interních mechanik (disketa, pevný disk, CD, DVD, ZIP aj.), konektory pro periferní zařízení (myš, klávesnice, tiskárna apod.)
Co dělá chipset? Čipová sada (chipset) je hlavní logický integrovaný obvod základní desky. Jeho úkolem je řídit komunikaci mezi procesorem a ostatními zařízeními. V obvodech čipové sady jsou integrovány řadiče těchto zařízení, které řídí jejich činnost pomocí řídících signálů, jež se přenášejí po sběrnici (vodivé propojení).

Co je patice procesoru?

Socket (patice) procesoru je konektor na základní desce, určený pro připojení procesorů. Intel i AMD mají patice rozdílné, stejně tak jsou rozdíly mezi jednotlivými modelovými řadami. Procesory a patice tak nelze libovolně kombinovat.

By Lonni Brockman

Jak zrušit zálohování iCloud? :: Co je umístěno na základní desce?
Užitečné odkazy