Domovská stránka > C > Co To Znamená Mluvit Jako Pýthia?

Co to znamená mluvit jako Pýthia?

Dodnes se říká „mluvit jako Pýthie“ – dvojznačně, dvojsmyslně.

Přečtěte si více

Co jsou Delfy?

Delfy (řecky Δελφοί, Delfoí) je významné antické město a archeologické naleziště v Řecku. Od roku 1987 je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Může se také zeptat, co je to vestba? Věštba, latinsky oraculum, znamená předpověď budoucích událostí, někdy i v daleké budoucnosti nebo na vzdáleném místě. Často bývala „temná“ a víceznačná, takže se dala vyložit různým způsobem. Věštby přijímali věštci (například Amfilochos, Spurinna) nebo věštkyně jako Pýthia, Sibyla.

Kdo věštil v Delfách?

Věštby. V nepřístupné části chrámu bylo místo zvané Adyton, kde byl podle přesvědčení starých Řeků střed (omfalos - doslova "pupek") Země. Zde, patrně za závěsem, věštila pýthie, takže ji prosebníci slyšeli, ale neviděli. Můžete se také zeptat, kde byla v Řecku nejproslulejší věštírna? Delfská věštírna byla nejznámější a nejproslulejší svatyní ve starověkém Řecku, kde stávala asi 150 km severozápadně od Athén. Byla součástí Apollonova chrámového okrsku nad městem Delfy.

Co znamená když se řekne že někdo mluví jako Pýthie?

Nebylo však jednoduché pochopit, co přesně Apollon radí: řeč, která vycházela z Pýthie, byla útržkovitá a nesrozumitelná. Kdo předpovídá budoucnost? Věštec je osoba s údajnou schopností předpovídat budoucnost, vykládat sny, nebo vyjevovat lidem boží vůli. Předpovídání budoucnosti na základě magických praktik se označuje jako věštění, konkrétní vyslovená předpověď se nazývá věštba (latinsky oraculum). Místo, které se zaměřuje na věštění, je věštírna.

Kde jsou Mykény?

Mykény (řec. Μυκῆναι) je archeologická lokalita v Řecku, zhruba 90 km jihozápadně od Athén na severovýchodě Peloponésu. Mykény byly ve 2. tisíciletí př. Co je Pelopones? Peloponés (řecky: Πελοπόννησος, Peloponnesos) je velký poloostrov v jižním Řecku tvořící část země na jih od Korintského zálivu. S pevninou je spojen pomocí šíje, prokopané Korintským průplavem roku 1893, a mostem Rio-Antirio, který byl dokončen v roce 2004.

Podle toho, jak se bohové chovali?

Tito bohové se chovali stejně jako lidé, zamilovávali se, hádali se mezi sebou a lhali. Řekové pořádali k uctívání bohů slavnosti a dávali si pozor, aby bohy proti sobě nepoštvali. Řekové pokládali k sochám svých bohů dary, aby jim bohové pomáhali, např. nemocní prosili o uzdravení Asklépia, boha lékařství a hojení.

By Addam Ketterer

Jak funguje věštění? :: Jak správně zapsat poměr?
Užitečné odkazy