Domovská stránka > C > Co Je Egyptienka?

Co je Egyptienka?

Egyptienka (z francouzského Egyptienne) je písmo vycházející z antikvy, proto se také nazývá lineární antikva serifová nebo lineární písmo serifové (v klasifikačním systému Jana Solpery), v anglofonním světě také slab serif.

Přečtěte si více

Když to vezmeme v úvahu, co znamená typ písma?

Pojem font se využívá především v typografii, kde je definován jako kompletní sada znaků abecedy jedné velikosti a jednotného stylu. Slovo font se dnes pojí především s použitím jednotlivých stylů písma ve výpočetní technice. Jaký je rozdíl mezi pravou a nepravou kurzívou? Základní rozdíl je však ve velikosti [8]. Kapitálky jsou vytvářeny na střední výšku písma (na výšku malých písmen neboli minusek). Rozeznáváme dva druhy kapitálek, a to pravé a nepravé [1]. Nepravé kapitálky mají menší sílu tahů oproti verzálkám i minuskám a celkově vypadají slaběji, křehčeji a nedobarveně.

Co je to radkovy proklad?

Je to hodnota, kterou se prokládají jednotlivé řádky textu. Dá se popsat i jako vzdálenost účaří dvou po sobě jdoucích řádků. velikost řádkového prokladu závisí také na stupni a typu písma a šířce sazby, ovlivňuje světlost/tmavost (tzv. Co to je kurzíva? Kurziva (variantně i -zí- a -si-, též polokurziva, či italika) je v typografii řez písma, písmo vyznačující se mírným sklonem doprava a drobnými změnami podoby u některých písmen oproti základnímu typu písma, bližší psacímu písmu.

Jak kombinovat písma?

Při kombinaci fontů není nutné se ohlížet na patky a další prvky písmen, fonty musí vizuálně ladit a vzájemně se doplňovat. Obecně ale platí, že není příliš vhodné kombinovat více než dva fonty. Sázka na jistotu je kombinace nadpisového případně bezpatkového fontu pro nadpisy a patkového písma pro text. Jak udělat ve Wordu kapitálky? Pokud chcete u textu použít kapitálky, vyberte text a potom na kartě Domů ve skupině Písmo klikněte na šipku v pravém dolním rohu. V dialogovém okně Písmo v části Styl zaškrtněte políčko Kapitálky. Pokud chcete změnu případu vrátit zpět, stiskněte kombinaci kláves CTRL+Z.

Jak vypadá patkové písmo?

Patkové písmo je druh písma, které má tzv. patky. Například velké písmeno "I" není jen obyčejná úsečka, ale je na obou stranách rozšířena. Příkladem takového písma je například Times New Roman. Co je Grotesk? Grotesk je označením pro styl bezpatkových písem, jehož zakladatelem se v roce 1832 stal William Thorowgood. W. T. přišel s úplně prvním bezpatkovým písmem, které pracuje s minuskulními znaky.

A další otázka, co je to antikva?

Antikva (lat. antiqua, starobylá) je nejběžnější typ latinkového tiskacího písma, které se vyznačuje proměnlivou sílou tahů a patkami a tím se odlišuje od dalšího běžného písma, grotesku.

By Astrix Savo

Co je plavba ve skluzu? :: Co je to patkové písmo a kdy se používá?
Užitečné odkazy