Domovská stránka > C > Co Je Plavba Ve Skluzu?

Co je plavba ve skluzu?

Výtlačný režim plavby zjednodušeně řečeno znamená, že čára ponoru plujícího plavidla se neliší od čáry ponoru plavidla stojícího, tedy vliv hydrodynamického vztlaku, způsobený pohybem plavidla, je zanedbatelný.

Přečtěte si více

Když to vezmeme v úvahu, jak dostat loď do skluzu?

Při započetí jízdy nechejte motor v nejnižší poloze a přidejte plyn, až se Vám začne zvedat špička. Plyn přidávejte až do okamžiku, kdy se příď samovolně položí na vodní hladinu, v ten okamžik jste dostali loď do skluzu a můžete si lehce klouzat po hladině. Co to je plavba Samotíží? Plavba samotíží, běžná do 50. let 20. století, byla zakázána. Vlečné sestavy se jednodušeji vytvářejí, protože ke spojení plavidel postačí pevné lano.

Může se také zeptat, co je to výtlačný režim?

Výtlačný režim plavby je charakteristický tím, že délka vodorysky se zásadně nemění oproti stavu, kdy je plavidlo v klidu/stojí. U zádě plavidla se nevytváří prohlubeň, do které se noří záď plavidla, a tak nedochází k podélnému náklonu plavidla. U přídě se vytváří příďová vlna a nedochází k rozstřiku vody do stran. Co znamená loď? Loď je dopravní prostředek, druh plavidla, sloužící zpravidla k pohybu po vodní hladině na principu Archimédova zákona. Pro menší plavidla se užívá název člun. Lodě plující pouze na hladině označujeme jako hladinová plavidla, lodě umožňující pohyb i pod vodní hladinou jako plavidla ponorná resp. ponorky.

Co je to remorkér?

Remorkér je loď s výkonným motorem a poměrně malou vlastní tonáží, která se používá zejména k tažení nebo tlačení velkých lodí v přístavních bazénech, kde tyto velké lodě nemohou využít svého velkého tahu a mají tak sníženou manévrovací schopnost. Používají se i na řekách, kanálech nebo i na širém moři. Co je výtlak plavidla? Výtlak jako ukazatel velikosti plavidel. Podle Archimédova zákona vytlačí loď plující na hladině takové množství vody, jehož hmotnost odpovídá přibližně hmotnosti lodě (hmotnost vytlačeného vzduchu nad hladinovou částí se zanedbává).

Kde je možné jezdit na motorovém člunu?

Bez omezení (vyznačeno modře) lze s motorovým člunem jezdit vždy ve vzdálenosti větší než 25 m od břehu na Labi od říčního km 102,2 (Chvaletice) po hranici s Německem a na Vltavě od říčního km 91,5 (Třebenice) po soutok s Labem včetně ústí Berounky po přístav Radotín a od říčního km 135,0 (Kamýk) po říční km 140. Když to vezmeme v úvahu, kde lze plout s elektromotorem? přibyly povolené velké nádrže, kam se dříve nesmělo, nyní se po nich smí plout s motorem do 10 kW – je to v příloze 2 vyhlášky. Jde o významné vodní nádrže. Lipno, Nové Mlýny, Brno, Vranov, Máchovo jezero, Hracholusky, rybník Svět a Vltavu až k Budějovicím.

Tak kde lze jezdit na vodním skútru?

Vodní skútr je nově brán jako rekreační plavidlo se spalovacím motorem. Smí plout všude, kde ostatní rekreační plavidla se spalovacím motorem. Nesmí tam, kde je omezena plavba výkonem do 10 kW. Na normálních vodních cestách a plochách smí skútr plout jen normálním způsobem, jako každá jiná loď.

By Sang

Co je Obytna loď? :: Co je Egyptienka?
Užitečné odkazy