Domovská stránka > J > Jaká Je Průměrná Spotřeba Elektřiny V Domácnosti?

Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti?

Průměrná spotřeba elektřiny u menšího až středního rodinného domu, kde se elektřinou pouze svítí a napájí běžné spotřebiče, se pohybuje mezi 2000–⁠3200 kWh ročně. Pokud se na elektřině i vaří, může to být ještě o něco více. Velké rozdíly však mohou vycházet i z životního stylu rodiny, případně typu spotřebičů.

Přečtěte si více

A další otázka, jak je možné snížit spotřebu elektrické energie v domácnosti?

Náklady na elektřinu můžete v prvé řadě snížit změnou jejího dodavatele. Nejde o nic složitého a můžete tak ušetřit až několik tisíc korun ročně. Záleží, jak velkou spotřebu elektřiny máte. Domácnosti, které nepoužívají elektrickou energii k ohřevu vody a vytápění, ušetří samozřejmě o něco méně. Když to vezmeme v úvahu, jak ušetřit za energie? Jak ušetřit na elektřině – OBSAH

Snižte si teplotu v domácnosti – české domácnosti zbytečně přetápí místnosti. Snížením teploty o 1 °C ušetříte 6 % nákladů za vytápění. Dbejte na správnou údržbu a čištění spotřebičů – víte, že více než 3 mm tlustá vrstva ledu v mrazáku zvyšuje spotřebu o 30 %?

Jaké energie domácnost běžné využívá?

Většina energetických zdrojů je téměř výhradně používána na vytápění prostor a ohřev vody, pouze elektřina má širší využití. Více než polovinu elektřiny v domácnostech spotřebují běžné spotřebiče a osvětlení, přibližně čtvrtinu vytápění prostor a ohřev vody, 11 % vaření a 1,1 % ochlazování prostřednictvím klimatizace. Co je to 1 kWh? Kilowatthodina (kWh) patří mezi základní jednotky, kterými měříme spotřebu energie. Pro představu tato hodnota odpovídá práci stroje s výkonem jeden kilowatt po dobu jedné hodiny. V praxi se setkáte i s jednotkou megawatthodina – tedy s 1 000 kilowatthodin.

Jak zjistit příkon spotřebiče?

Příkon je veličina, která vyjadřuje energetickou náročnost spotřebiče. Jinými slovy vypovídá o tom, kolik energie spotřebuje dané zařízení za hodinu provozu. Udává se ve wattech (W) a jeho konkrétní hodnotu najdete na štítku, kterým je opatřen každý elektrický spotřebič. Jak zjistit příkon? Jak vypočítat příkon

Příkon (P), tedy množství energie, které je spotřebováno za určitou dobu, se vypočítá jako podíl skutečně vykonané elektrické práce (W) a času (t), za který byla tato energie spotřebována. Základní jednotkou pro příkon je jeden watt (W).

Může se také zeptat, jak zjistit spotřebu lednice?

Štítky na spotřebičů

Další variantou je obejít všechny elektrospotřebiče a zjistit z jejich štítku, jaká je spotřeba elektrické energie daného spotřebiče. Pokud tento údaj nenajdete na štítku, musíte zapátrat v dokumentaci ke spotřebiči nebo v jeho manuálu.
Jak zjistit spotřebu notebooku? Anebo najdi elektroměr (ten měří rovnou kWh) a měj po nějakou dobu (nejlépe hodinu) zapnutý jen počítač (nebo zařízení, jejichž spotřebu chceš změřit. Zaznamenej si spotřeby na začátku a na konci a pokud budeš měřit po dobu hodiny, tak stačí opět spotřebovanou energii vynásobit časem..

Pokud jde o to, jaký je příkon myčky?

Spotřeba vodySpotřeba energie
Ruční mytí*Až 1240 l80,6 kWh
Myčka*Max 372 l31 kWh

By Pacheco Credeur

Jak si koupit e knihu? :: Jak se značí výkon?
Užitečné odkazy