Domovská stránka > J > Jaké Kovy Nekorodují?

Jaké kovy Nekorodují?

Koroze chemická

Některé kovy na vzduchu korodují velmi rychle, například alkalické kovy, které zvláště rychle reagují s vlhkým vzduchem, a musejí se proto uchovávat pod petrolejem. Na druhé straně zlato nebo platina na vzduchu ani ve vodě prakticky nekorodují.

Přečtěte si více

Který kov je nejtvrdší?

Nejtvrdší prvek periodické soustavy je uhlík ve formě diamantu (Mohsova stupnice 10) a krystalický bor (tvrdost podle Mohse 9,3). Nejtvrdší kovy periodické soustavy jsou chrom, který má podle Mohsovy stupnice tvrdost 8,5 a wolfram s tvrdostí 7,5. Který kov je nejlehčí? Hořčík je považován za nejlehčí strukturální kov, tedy takový, který může nést zátěž. Jeho hustota je asi dvoutřetinová oproti hliníku.

Které kovy jsou ušlechtilé?

Mezi ušlechtilé se běžně řadí kovy nacházející se v pravé části přechodných řad: měď, stříbro, zlato a platinové kovy. Tyto kovy se vyznačují nízkou reaktivitou a vysokou odolností vůči korozi. Obdobně se kovy se zápornými hodnotami elektrochemických potenciálů označují jako neušlechtilé. Co je tažný kov? Jeho barva, lesk a to, že je kujné a schopné odolávat korozi — to vše z něj dělá velmi pozoruhodný kov. Mezi fyzikální vlastnosti kovů patří to, že jsou neprůhledné, dobře tavitelné, kujné, že mají kovový lesk a že obvykle dobře vedou teplo a elektrický proud.

Lidé se také ptají, který kov je kapalný?

Vlastnosti rtuti

Rtuť je jediný kov který je kapalný za pokojové teploty. Jedná se materiál s vysokou hustotou. Práce se rtutí je velmi nebezpečná, rtuť patří mezi těžké kovy a sloučeniny rtuti jsou mimořádně jedovaté. Nepříjemné je, že se rtuť i při pokojové teplotě viditelně odpařuje.
Co je nejtvrdší na světě? V obecném povědomí se usadila informace, že diamant (tedy krychlová forma krystalického uhlíku) je nejtvrdším materiálem na Zemi (má totiž tvrdost 10 na tzv. relativní Mohsově škále).

Když to vezmeme v úvahu, co je tvrdší než diamant?

lonsdaleit (neboli "hexagonální diamant"). Ten je však tvrdší než diamant (až o 58 %) jen tehdy, když je velmi čistý. Čerstvým objevem supertvrdého materiálu jsou také nové formy krystalů uhlíku, nalezené v jednom finském meteoritickém vzorku. Jaký je nejtvrdší nerost? Diamant je téměř nejtvrdší známý přírodní minerál (nerost) a jedna z nejtvrdších látek vůbec (tvrdší jsou např. fullerit, romboedrická modifikace diamantu či nanokrystalická forma diamantu – ADNR). Jedná se o krystalickou formu uhlíku C.

Může se také zeptat, co patří mezi lehké kovy?

Lehké kovy (Mg, Al, Be, Ti) Kovy se střední teplotou tání (Cu, Ni, Co, Mn) Ušlechtilé kovy (Au, Ag, Pt, Pd, Rh, Ir) Kovy s vysokou teplotou tání (Zr, Cr, V, Nb, Mo, Ta, W)

By Krispin Raisbeck

Co patří mezi těžké kovy? :: Co je to exFAT?
Užitečné odkazy