Domovská stránka > K > Kdo Má Nárok Na Mimořádnou Valorizaci Důchodu V Roce 2022?

Kdo má nárok na mimořádnou valorizaci důchodu v roce 2022?

Zákon o důchodovém pojištění počítá s mimořádnou valorizací pokaždé, když inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne hranici 5 %. Počítá se přitom se součtem meziměsíčních nárůstků inflace od poslední valorizace.před 2 dny

Přečtěte si více

Jak vysoký by mohl být můj důchod?

Minimální výše procentní výměry důchodu činí podle zákona o důchodovém pojištění 770 Kč. K procentní výměře důchodu náleží ještě základní výměra, která je stejná pro všechny důchody a v roce 2021 činí 3 550 Kč. Minimální měsíční výše důchodu přiznaného v roce 2021 tedy činí celkem 4 320 Kč. Jak dlouho trvá vyřízení žádosti o důchod? Ačkoliv má Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na vydání rozhodnutí o přiznání důchodu zákonných 90 dní, rozhoduje v mnohem kratší lhůtě, a to za 40 dnů. Tolik činí průměrná doba řízení u všech druhů důchodů. Je to o více než jeden měsíc méně, než ukládá zákon.

Jak postupovat při žádosti o důchod?

Je potřeba si o něj požádat, a to osobně na OSSZ podle místa vašeho trvalého bydliště. Žádost o důchod s vámi sepíše pracovník oddělení důchodového pojištění. Tuto žádost podáváte osobně, můžete k tomu ale zmocnit i jinou osobu na základě plné moci (vzorovou plnou moc najdete na ePortálu ČSSZ). Jak se vypočítává důchod z platu? Osobní vyměřovací základ je průměrná hrubá měsíční mzda za odpracované roky. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2022 se osobní vyměřovací základ vypočítá z rozhodných příjmů, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2021.

Jak zjistit výši důchodu?

Online portál České správy sociálního zabezpečení umožňuje lidem zjistit, kolik mají odpracováno a kdy budou mít nárok na starobní důchod. Aplikace také spočítá předpokládanou výši měsíční penze. Podle toho, kolik peněz si může vydělat při předčasném důchodu? Při pobírání předčasného důchodu je možno také podnikat, ale opět jen s tak malými příjmy, které nezakládají účast na důchodovém pojištění. Za rok 2021 to je do 85 058 korun za rok.

Kdy můžu do předčasného důchodu kalkulačka?

Do předčasného důchodu můžete nastoupit: nejvýše o 3 roky dříve před dosažením důchodového věku (u důchodového věku nižšího než 63 let) nejvýše o 5 roky dříve před dosažením důchodového věku (u důchodového věku 63 let a vyššího). V době nástupu vám ale musí být nejméně 60 let. Kolik je v České republice minimální důchod? Současný minimální zaručený důchod činí 4670 korun. Skládá se ze základní výměry 3900 korun a z nejnižší možné procentní výměry 770 korun.

Jaký budu mít důchod 2022?

Valorizace důchodů v roce 2022

Od ledna 2022 dojde ke zvýšení základní výměry důchodu o 350 Kč z 3.550 Kč na 3.900 Kč a ke zvýšení procentní výměry důchodu o 1,3 %. K procentní výměře se dále přičte 300 Kč. Je-li vypláceno více důchodů, např. starobní a vdovský, 300 Kč se přičte pouze jednou, a to k vyššímu důchodu.

By Pansy

Jaký spolehlivý notebook? :: Kdy odejít do důchodu 2021 nebo 2022?
Užitečné odkazy