Domovská stránka > K > Kdy Bylo Vynalezeno Cd?

Kdy bylo vynalezeno CD?

Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips jako způsob věrného uchovávání a reprodukce hudby. Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut (délka analogového dlouhohrajícího „elpíčka“), ale firma Sony trvala na 74 minutách, aby se na jedno CD vešla celá Beethovenova Devátá symfonie.

Přečtěte si více

Co je to CD-ROM?

Médium CD-ROM vznikalo původně jako audio nosič a jeho autory byly firmy Philips a Sony. Jedná se o médium, které je určeno pouze ke čtení informací. Dovoluje uložení až 650 MB programů a dat. Na rozdíl od dříve uvedených diskových zařízení (pružné disky, pevné disky, ZIP disky, Magnetooptické disky apod.) Jak se jmenoval první český přehrávač CD? První přehrávač hudebních kompaktních disků se jmenoval Sony CDP-101 a funkčně se příliš nelišil od současných přehrávačů. Pro český socialistický trh byl důležitý přehrávač Tesla MC 900, který od roku 1985 licenčně z dovezených dílů montovali v továrně Tesly v Litovli - technicky šlo o přehrávač Philips CD204.

Kolik GB má CD?

Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty. Z jakého materiálu je CD? CD versus DVD. U obou médií tvoří základ plast - polykarbonát -, ze kterého je placka vyrobena. Na ten se potom nanáší jednotlivé vrstvy barviva, stříbra, laku, případně lepidla. Základní rozdíl mezi CD a DVD je v tom, že CD má pouze jeden polykarbonátový disk, zatímco DVD je slepen ze dvou.

Podle toho, kdo vymyslel audiokazetu?

Audiokazeta/Vynálezci Tak kdo vynalezl dynamit? Dnes je křemelina nahrazena porézními látkami s přídavkem ledku a nejméně s 6 % nitroglycerinu. Alfred Nobel získal patent na dynamit v roce 1867. Vynález dynamitu omlouval Alfred Nobel celkem právem jako dobrodiní, jímž chtěl lidstvu poskytnou spolehlivou a bezpečnou důlní třaskavinu.

Podle toho, co je cédéčko?

CD-ROM (hovorově Cédéčko) (anglická zkratka pro Compact Disc Read-Only Memory) je nepřepisovatelné optické záznamové médium fyzicky totožné jako audio CD, formát uložení informací je však přizpůsoben uchování a čtení počítačových dat. Na tomto disku jsou data „vylisována“ od výroby a nejde je tak měnit. Co je to CD mechanika? Mechanika CD umožňuje počítači pracovat s disky CD, na kterých bývají uložena data. Některé mechaniky dovedou CD pouze číst a označujeme je jako mechaniky CD-ROM. Speciální mechaniky (známé jako "vypalovačky") dokáží na disky CD data i zaznamenat, nebo je přepsat novými.

Co je to DVD?

Disk DVD (Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je podobný jako disk CD-ROM, jelikož z něj lze data pouze číst. Hlavním rozdílem je, že na disk DVD lze uložit mnohem více dat než na disk CD-ROM, CD-R nebo CD-RW. Disk DVD+R je zapisovatelný formát disk typu DVD podobný CD-R.

By Houston Barefield

Kde se vynalezl knihtisk? :: Kdo vyrábí telefony Alcatel?
Užitečné odkazy