Domovská stránka > J > Jak Je Staré Sklo?

Jak je staré sklo?

Obsahovalo oxid křemičitý, vápník a sodu, jednalo se tedy o sodno-vápenaté sklo. Nejstarší datovaný skleněný předmět je patrně keramický pohár Thutmose III. s nanášenou skleněnou výzdobou z doby kolem 1450 př.

Přečtěte si více

Když to vezmeme v úvahu, kde se vyrabi sklo?

Jednou z velkých sklářských oblastí byla Českomoravská vrchovina a Jihlavsko. Sklářské hutě vznikaly převážně v okolí hlubokých bukových lesů, jelikož bukové dřevo bylo v pecích při tavení skloviny dlouho jediným topivem. Kdy se zacalo vyrabet sklo? První písemná zmínka o skle na našem území pochází až z roku 1162. První sklárny vznikaly ve druhé polovině 13. a v první polovině 14. století v do té doby nedotčených příhraničních pralesích Krušných, Lužických a Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy, ale také na Moravě.

Čo sa pouziva na výrobu skla?

Základem pro výrobu skla je směs surovin, ze kterých se sklo vyrábí. Tato směs se nazývá kmen. Základní surovinou pro výrobu skla jsou sklářské písky s obsahem 60 - 80% oxidu křemičitého. Dalšími základními složkami běžných skel jsou oxid vápenatý, sodný a draselný. Když to vezmeme v úvahu, jak bylo objeveno sklo? př. n.l. na Blízkém východě v oblasti dávné Mezopotámie, Egypta a Fénicie. Zde bylo poprvé objeveno sklo, které mělo úzkou souvislost s tavením kovů a glazurami na keramiku . Sklo bylo zakalené a nejasných barev, jelikož v té době ještě neuměli sklovinu čistit.

A další otázka, jak dlouho vydrží sklo?

Rekordmany v době rozkladu jsou ovšem materiály jako sklo nebo polystyren, v jejich případě jde o dobu přesahující deset tisíc let. Igelitovému pytlíku to obecně trvá zhruba 25 let, zatímco PET lahvi 450 let. Může se také zeptat, co se starym sklem? Tabulové sklo je sice podobné čirému sklu z lahví a sklenic, ale světe div se, zbytky rozbitých oken nebo dveří nepatří do bílého kontejneru na čiré sklo. Tohle vysypané neštěstí patří do zeleného kontejneru na barevné sklo, ve větším množství je lepší jej odvézt do sběrného dvora.

Když to vezmeme v úvahu, jak poznat starožitné sklo?

Sklo broušené, alabastrové sklo v charakteristických barvách a barevných kombinacích vrstveného skla jsou často malována zlatem a pastózním stříbrem. Nejžádanější starožitné sklo je sklo secesní a to zejména v temných barevných tónech, které je zdobeno hutním dekorem a irisem. Může se také zeptat, jak se sklo zdobi? Sklářské barvy se nanášejí na povrch skla štětcem, postřikem přes šablonu nebo protlačováním sítem (síťový tisk). Aby malba dobře držela, zataví se sklo opět v peci. Lazurování se provádí pomocí soli mědi, které zbarvují sklo žlutozeleně, černě a červeně a soli stříbra, které zbarvují sklo žlutě.

A další otázka, kde se vyrábí sklo v Čr?

10 tipů, kam za českým sklem

  • Sklářské muzeum v Karolince.
  • Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.
  • Sklárna Rückl v Nižboru – výroba skla na vlastní oči.
  • Návštěvnické centrum Moser v Karlových Varech.
  • Ajeto Sklárna & krčma – poznejte práci sklářů opravdu zblízka.
  • Křišťálové údolí – unikátní místo zrodu českého křišťálu.

By Erina

Kde vznikne sklovina na sklo? :: Kdy byl spusten ARPANET?
Užitečné odkazy