Domovská stránka > J > Jak Se Značí Protiklad?

Jak se značí Protiklad?

αντί anti proti; ὄνομα onoma jméno), též opozitum /opozita/ označuje slovo opačného, protikladného významu. Jedno slovo může mít více antonym s různými významy, podle toho, o který druh antonymie jde, v jakém kontextu a na které významové škále k antonymii dochází, popřípadě ke kterému z více významů slova se vztahuje.

Přečtěte si více

Co znamená Vznetlivy?

Slovník spisovného jazyka českého říká, že prchlivý je: "náchylný k náhlému a prudkému hněvu; unáhlený, prudký, popudlivý, vznětlivý". Co to je objektivní? Objektivní = věcný, nestranný, neutrální, neosobní, realita existující venku. Subjektivní = osobní, nevěcný, předpojatý, jednostranný, realita popisovaná z vnitřního pohledu.

Co to je rigidní?

V běžné řeči vyjadřuje rigidita přísnost, strohost v jednání, neúprosné vymáhání pravidel, případně i neschopnost přizpůsobit se změnám a jistý formalismus. Rigidní přitom nemusí znamenat stálý; naopak lidé, kteří trvají na svých rozhodnutích, i když se zřetelně neosvědčila, často tato rozhodnutí stejně libovolně mění. Co je to BRUH? Bro (bruh) – slangové označení pro bratra (brášku), které se používá ve významu „kámo“ nebo „kamaráde“.

Kdy se používá Sheesh?

AnglickyAlternativyVýznam a použití
jeezsheeshotrávení, překvapení
huhehneporozumění
huhehve smyslu "je to tak?", na konci věty
sshhush, shushutištění
Co to je moře? Slovo MORE, podle Romsko-českého slovníku znamená člověče! (případně fam. označení vrstevníka nebo mladšího muže).

Může se také zeptat, co znamená Štatl?

Štatl, pro řadu lidí výstižné slovo, pro ty, kteří neznají vysvětlím, že je převzaté z německého „Stadt”, tedy město. Podle toho, jak vznikají slova mnohoznačná? Slova mnohoznačná vznikají na základě dvou postupů metafory a metonymie. Je to přenesení slova na jinou skutečnost na základě podobnosti. Je to přenesení slova na jinou skutečnost na základě vnitřních souvislostí. Rozhodni, zda významy následujících slov spojuje podobnost (metafora) či souvislost (metonymie).

Může se také zeptat, jaký je rozdíl mezi homonymy a slovy mnohoznačnými?

Homonymie a polysémie

Od homonym se liší slova mnohoznačná (polysémantická). Zatímco u homonym je formální shoda v podstatě náhodná, jednotlivé významy nemají vzájemnou souvislost, různé významy mnohovýznamových slov souvislost mají a vznikly posunem základního významu na základě podobnosti. Příkladem je slovo oko.

By Jarrett

Kdo povoluje odposlech? :: Co je to Trudnomyslnost?
Užitečné odkazy