Domovská stránka > J > Jak Dlouhé Jsou Záruční Lhůty?

Jak dlouhé jsou záruční lhůty?

Zákonná záruční doba činí od 1.1. 2003 24 měsíců (§ 620 odst. 1 po novele OZ[3]). V současné době zatím platí původní práva úprava, která stanoví 6 měsíční záruční dobu.

Přečtěte si více

Jak dlouho je záruka na oblečení?

Délka záruční doby se řídí platnými ustanoveními zákona. Pokud není uvedeno výrobcem jinak, činí tedy 24 měsíců a začíná běžet dnem převzetí zboží. Prodávající odpovídá za vady, které má zboží při převzetí a za materiálové nebo výrobní vady, které se vyskytnou po převzetí v záruční době. Jak dlouho mám na vraceni zboží? Zákonné termíny jsou jednoduché. Obchodníkovi oznamte, že odstupujete od smlouvy do 14 dnů od převzetí zboží. Pak máte dalších 14 dnů na to, abyste odeslali zboží zpátky.

Na co mám právo při reklamaci?

Je-li možné vadu snadno a rychle odstranit, je vaším právem žádat opravu, nebo výměnu vadné části. Máte i právo na dodání zcela nového zboží, pokud to ovšem není k povaze vady nepřiměřené. Odstoupení od smlouvy přichází v úvahu teprve, není-li možné reklamaci vyřídit jedním z výše uvedených způsobů. Můžete se také zeptat, co dělat v případě zamítnutí reklamace? Pokud prodejce reklamaci zamítne, ať už z jakéhokoliv důvodu, je potřeba mu v takovém případě sdělit váš nesouhlas s důvody jejího zamítnutí. Následně je na místě vyhledat vhodného soudního znalce a oprávněnost reklamace s ním zkonzultovat.

Co to je záruční lhůta?

Lhůta na uplatnění záruky je 24 měsíců. Prodejce odpovídá za vady, které byly na věci při převzetí, a má se za to, že vada, která se vyskytne do šesti měsíců, byla na věci už v době převzetí. Nárok na výměnu věci (nebo její součásti), pokud to není povaze vady nepřiměřené nebo neúměrné (např. Jak dlouho má trvat záruční oprava? Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena co nejdříve, nejpozději však do 30 dnů ode dne jejího uplatnění. Dohodnete-li se s prodávajícím na lhůtě delší, pak musí být reklamace vyřízena do konce prodloužené lhůty. Lhůta běží od okamžiku uplatnění reklamace.

Kolik let je záruka?

Pro užitková vozidla platí 5 let / 200 000 km. Pětiletou záruku je možné si prodloužit na 6 let nebo 7 let, vždy ale jen během prvních 12 měsíců od zakoupení vozu. Záruka na lak je poskytována v délce 3 roků a záruka na prorezavění karoserie 12 let. Může se také zeptat, kolik měsíců je zákonná záruční doba pro spotřební zboží? Současný občanský zákoník (v části týkající se prodeje zboží v obchodě) stanoví, že kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí.

Jak dlouho lze vratit zboží bez udani duvodu?

Základní pravidla pro vrácení zboží

Zboží, které jste zakoupili tzv. distančním způsobem, tedy přes internet nebo po telefonu, máte právo do 14 dnů bez udání důvodů vrátit. Důležité je vědět, že tato možnost platí i v případě, kdy jste si zboží vyzvedli osobně.

By Evin Wasp

Co když nevyřídí reklamaci do 30 dnů? :: Jak rusit odposlech?
Užitečné odkazy