Domovská stránka > C > Co To Je Racionální?

Co to je racionální?

Racionalita (z lat. ratio, rozum a rationalis, rozumný) je rozumnost či rozumovost, schopnost myslet, rozhodovat se a jednat na základě rozvahy, případně rozumných účelů a cílů, které lze obhájit důvody.

Přečtěte si více

Co je to zlomek?

Zlomek (též můžeme říct lomený výraz) nám vyjadřuje část stejného celku. Jde tedy o rozdělení celku na jednotlivé stejně velké části. Pokud nemáme jednu věc rozdělenou na stejně velké části, nemůžeme tyto části vyjádřit zlomkem. Jednotlivé části můžeme vyjádřit zlomkem, protože celek je rozdělen na stejně velké části. Také, co je to desetinné číslo? Desetinné číslo je způsob zápisu čísla pomocí celé části a desetinné části oddělené desetinnou čárkou (v anglosaském světě desetinnou tečkou – tento způsob zápisu je často používaný ve výpočetní technice, bez ohledu na jazyk), například 1,5 nebo 122,35.

Jak se naučit zlomky?

Zlomek je jen jinak zapsané dělení, hodnotu zlomku vypočítáme tak, že vydělíme čitatel jmenovatelem. Takže obecně pokud máme zlomek , pak hodnotou zlomku je číslo a/b. Předchozí zlomek (dvě pětiny) by pak měl hodnotu 2/5, což je 0,4. Co je to ciselny obor? Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto operacím uzavřený.

Co jsou číselné obory?

Číselné obory. Číselný obor je množina čísel, na nichž je bez omezení definována operace sčítání a násobení. Vůči těmto operacím je uzavřený, to znamená, že i jejich výsledky patří do téhož oboru. Když to vezmeme v úvahu, co je množina r? Množina čísel reálných, značí se R, je sjednocením množin racionálních a iracionálních čísel; R = Q ∪ Q′. K názorné ilustraci slouží zobrazení reálných čísel jako bodů na číselné ose (obr. 3.1). Říká se pak, že množina reálných čísel obsahuje čísla, která vyplňují číselnou (případně reálnou) osu.

Jak Znacime realna cisla?

Reálná čísla jsou ústřední objekt zkoumání reálné analýzy. Množina všech reálných čísel se označuje R nebo ℝ. Zápis ℝⁿ označuje n-rozměrný vektorový prostor reálných čísel. Lidé se také ptají, jak se násobí zlomek? Prvním krokem při násobení zlomků je vynásobení obou čitatelů. V druhém kroku společně vynásobíme jmenovatele. Nakonec si nový zlomek zjednodušíme. Jinou možnou variantou je zkrácení zlomků ještě před samotným násobením.

Lidé se také ptají, jak se násobí racionální čísla?

Pro násobení racionálních čísel využíváme několik pravidel, která platí pro celá čísla, desetinná čísla a zlomky. Násobíme-li dvě čísla se stejnými znaménky, výsledkem je kladné číslo. Násobíme-li dvě čísla s různými znaménky, výsledkem je záporné číslo.

By Diandra

Co patří mezi racionalni cisla? :: Jak se Znaci čísla?
Užitečné odkazy