Domovská stránka > C > Co Je To Beta Částice?

Co je to beta částice?

0104 - Částice Beta. Částicí beta nazýváme elektron nebo pozitron vyslaný při rozpadu atomového jádra.

Přečtěte si více

Co je podstatou záření beta?

Záření, neboli přeměna β je korpuskulární (částicové) záření, jeho částicemi je proud elektronů β, pozitronů (antielektronů) β+ nebo tzv. elektronový záchyt. vznikají při reakci zvané pozitronová přeměna, které si můžeme představit jako přeměnu jednoho nadbytečného protonu na neutron, pozitron a neutrino. Čím je nebezpečné záření beta? Směrovaný zdroj beta záření (například zářič, který je umístěn ve schránce s jedním okénkem, kterým se dostává záření jen jednoho směru) je tedy nebezpečný jak “zepředu” tak i “zezadu” - jednoduše proto, že se nemalá část elektronů “vrací” od ozářené hmoty zpět směrem ke svému zdroji.

Také, jak vypočítat betu?

beta

Odhad koeficientu beta

  1. β = 0 - aktivum je nezávislé na trhu (bezrizikové aktivum)
  2. 0 < β < 1 - výnosnost i-té akcie roste nebo klesá pomaleji než tržní index (defenzivní akcie)
  3. β = 1 - výnosnost i-té akcie se chová stejně jako tržní index (neutrální akcie)
Co je beta faktor? Beta faktor popisuje, v jaké míře kurz akcie odpovídá vývoji hodnoty nějakého indexu - tedy zda se akcie vyvíjí lépe nebo hůře než trh. Akcie s beta faktorem větším (menším) než jedna reaguje nadproporcionálně (podproporcionálně) na změny indexu.

Jak se chová beta záření v elektrickém poli?

Záření β pohlcuje tenký hliníkový plech, v suchém vzduchu je nutná vzdálenost asi 2,5 m. Záření β se vychyluje také v elektrickém poli a magnetickém poli - jedná se tedy o nabité částice. Jaký charakter má energetické spektrum β záření? Záření β má spojité energetické spektrum, to znamená, že obsahuje částice s energiemi od nuly až po určitou maximální energii, která je pro daný radionuklid charakteristická. Hodnoty maximální energie u běžně používaných β zářičů činí desítky keV a jednotky MeV.

Čím je nebezpečné záření alfa?

I když může být rychlost vzniklých α-částic velká, jejich dosah na vzduchu je jen krátký. Záření lze odstínit i listem papíru. Nebezpečná je především vnitřní kontaminace, tedy vpravení α-zářiče do organismu. Může docházet k uvolnění velkého množství energie malému objemu tkáně, což má negativní biologický účinek. Jaké vlastnosti má záření gama? Záření gama je druh ionizujícího záření. Tato vlastnost se projevuje jako uvolňování nabitých částic v důsledku fotoefektu, Comptonova jevu a tvorby elektron-pozitronových párů (opačný proces k anihilaci). I když je záření gama méně ionizující než α i β, je pro živé organismy včetně člověka nebezpečné.

Kde se využívá jaderné záření?

Záření se používá pro měření a kontroly průmyslových procesů v papírnictví, ocelářství, uhelném průmyslu - šetří zdroje a energii. Kosmické rakety a satelity využívají pro zásobování elektrickým proudem tzv. “jaderné baterie".

By Jovia Pronto

Které záření je nejméně pronikavé? :: Co je to abstraktní myšlení?
Užitečné odkazy