Domovská stránka > C > Co Je To Led Světlo?

Co je to LED světlo?

LED (zkratka z anglického Light-Emitting Diode, česky elektroluminiscenční dioda, též světelná dioda, svítivá dioda, slangově ledka, ojediněle svítivka) je v elektrotechnice označení pro diodu, která emituje světlo, případně infračervené nebo ultrafialové záření, čímž se liší od standardní diody.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, na co se pouzivaji diody?

Polovodičová dioda je elektrotechnická součástka, dioda, jejímž úkolem v elektrickém obvodu je propouštět elektrický proud jedním směrem. Podle konstrukce slouží k usměrňování elektrického proudu (přeměna střídavého proudu na stejnosměrný proud), ke stabilizaci elektrického napětí nebo k signalizaci průchodu proudu. Můžete se také zeptat, co to je dioda? Dioda je polovodičová součástka, která v podstatě funguje jako jednocestný přepínač proudu. Umožňuje snadný tok proudu jedním směrem, ale zásadně omezuje tok proudu opačným směrem. Diody jsou také známé jako usměrňovače, protože mění střídavý proud (AC) na pulzující stejnosměrný proud (DC).

Co dělá LED dioda?

LED dioda vyzařuje světlo právě díky P-N přechodu, kterým prochází elektrický proud. Oficiální český název zní elektroluminiscenční dioda. Slangově ji však každý nazývá spíše jako ledka. Jak regulovat LED? Nejjednodušším řešením je stmívání u starých žárovkových zdrojů (klasických žárovek nebo halogenek), tam si vystačíte s běžným stmívačem. Také poměrně velkou část zářivkových a LED svítidel lze stmívat. Pro možnost stmívání v jejich případě je ale na rozdíl od žárovek nutné splnit řadu podmínek.

Co je to LED žárovka?

LED žárovka je vžitý nicméně nepřesný (viz níže) název pro typ světelného zdroje, ve kterém je využita LED technologie. LED žárovky používají standardní patice a díky tomu se dají použít takřka všude tam, kde jsou používány žárovky. Jak na LED osvetleni? Zapomeňte na watty, sledujte údaj o světelném toku.

Například LED ekvivalent klasické 60wattové žárovky má hodnotu 806 lumenů, takže pokud chcete přibližně stejnou svítivost, dívejte se po žárovce s podobnou hodnotou – právě ta je ideální pro běžný centrální zdroj světla v místnosti.

Také, jak svítí led?

Teplota světla 3000-6000K, 50W, světelný tok 4200 lm, stmívatelné, svítí pod úhlem 160°, napětí 230V AC, třída krytí IP20 - vhodné do interiéru. Co způsobí prahové napětí u diody? V závěrném směru je proud procházející diodou téměř nulový, pokud však závěrné napětí překročí mez, kterou označujeme jako průrazné napětí, dojde k prudkému nárůstu proudu a ke zničení diody (destruktivní průraz).

Podle toho, která dioda se používá v propustném směru?

V závěrném směru není dobré LED diodu vůbec provozovat, protože maximální napětí je pouze cca 5V. V propustném směru je difuzní napětí vyšší než u usměrňovacích diod a liší se podle barvy. Základními parametry LED diody jsou maximální proud a úbytek napětí v propustném směru IF a UF.

By Caldeira

Jak Delime diody? :: Co znamená symbol Infinity?
Užitečné odkazy