Domovská stránka > K > Kde Se Využívá Tyristor?

Kde se využívá tyristor?

Kde se tyristory využívají

Své využití tak nachází v elektrotechnice, energetice nebo v prvcích pro automatizaci. Často se objevují také jako regulátory stejnosměrného i střídavého proudu. Najít je můžeme také pro spínání osvětlení nebo ovládání vytápění v domě.

Přečtěte si více

Jaký je rozdíl mezi diodou a Tyristorem?

Jak jsme si již dříve řekli, u diody rozlišujeme dva pracovní stavy – propustný a závěrný směr. Naproti tomu tyristor má tyto stavy hned tři. Jsou to závěrný směr, blokovací stav a propustný směr. V závěrném směru pracuje tyristor jako dioda, nepropouští tedy proud. Tak co se měří u tyristoru? U modulu tyristoru jsou měřeny spínací časy v různých režimech a odpovídají skutečnosti. Výstupy je možné vyhodnotit na počítači a použít pro další zpracování.

Jak lze zapnout tyristor?

Zapnutí tyristoru

Pokud napětí UAK překročí hodnotu U0, nebo při napětí UAK=U1 přivedeme proudový impuls do řídící elektrody IG>0, tyristor se otevře, skokově klesne napětí na jeho svorkách a protéká proud, který s rostoucím napětím prudce roste.
Jak funguje DIAK? Diak (Diode Alternating Current switch = diodový spínač střídavého proudu) je třívrstvá součástka kterou lze sepnout v obou směrech překročením blokovacího napětí. Dokud napětí na diaku nedosáhne blokovací napětí, nepropouští diak téměř žádný proud. Jeho princip je podobný dvou antisériově zapojeným zenerovým diodám.

Podle toho, jak lze vypnout tyristor?

Vypínání tyristorů v obvodech střídavého proudu

Jedinou možností, jak jej lze vypnout, je způsobit pokles anodového proudu IA na hodnotu menší než je vratný proud IH, což je možné uskutečnit komutací napětí UAK (přivedením napětí opačné polarity mezi anodu a katodu tyristoru).
Co je to zenerova dioda? Zenerova dioda neboli referenční dioda je polovodičová součástka s PN přechodem, která se v elektrických obvodech užívá především v zapojení ke stabilizaci napětí. Jméno nese po svém vynálezci, Clarenci Zenerovi.

Co je to schottkyho dioda?

Schottkyho dioda (pojmenovaná po německém fyzikovi W. Schottkym) využívá usměrňujících účinků styku polovodiče a kovu. Polovodičem bývá nejčastěji křemík nebo GaAs typu N, kovem zlato nebo hliník. Schottkyho diody se nejčastěji zhotovují planárně epitaxní technologií. Jak se liší GTO tyristor od Normáního tyristoru? Struktura a princip činnosti

Vypínací tyristor má, oproti klasickému, mnohem složitější plošné členění vrstev tvořících přechod J3. Řídící elektroda je tímto členěním rozprostřena do celého průřezu tyristoru. To umožňuje vypnutí tyristoru zavedením proudového impulsu iRG do obvodu hradla.

Jak změřit tyristor?

Změřte závislost spínacího napětí UB0 na proudu řídící elektrody IG UB0 = f(IG) . Nastavujte postupně velikost proud IG od 0 do cca 5mA . Nastavte nejprve proud IG = 0 . Potom postupně zvyšujte napětí z generátoru UGEN až do okamžiku, kdy tyristor sepne.

By Dagmar Singerman

Co je to DIAK? :: Co je to síť LAN?
Užitečné odkazy