Domovská stránka > J > Jaké Fonty Se K Sobě Hodí?

Jaké fonty se k sobě hodí?

Pokud už jste se pro kombinování rozhodli, dávejte k sobě dostatečně odlišné fonty, ideálně jeden patkový pro titulky a jeden bezpatkový pro běžný text. A nepouštějte se do risku kombinovat více než dva fonty, bez dávky typografického citu byste mohli snadno pohořet.

Přečtěte si více

Podle toho, co je to za písmo?

Známá služba WhatTheFont, pomocí které můžete rozpoznávat písmo, je nyní k dispozici i na mobilu či tabletu. Její použití je na mobilním zařízení dokonce ještě snadnější než na počítači. Neznámé písmo stačí vyfotit, odeslat a během pár sekund vám aplikace naservíruje relevantní výsledky. Co je bezpatkový font? Bezpatkové písmo (též sans-serif nebo jen sans) je typografické písmo neobsahující serify (patky). Pojem sans-serif pochází z angličtiny, kde vznikl použitím francouzské předložky sans [sã], „bez“ a výrazu serif nejasného původu.

Co je proporcionální písmo?

Neproporcionální písmo (anglicky monospaced font), také označované jako písmo s pevnou šířkou, je druh fontu, v němž mají všechny znaky stejnou šířku. Protikladem je písmo proporcionální, kde jsou jednotlivá písmena a mezery mezi nimi různě široké. Co se píše kurzivou? - kurzívou mají být vyznačeny i „vědecké“obraty přejaté z latiny či řečtiny (jako např. ibid.) Proč je důležitý ohled na způsob odkazování na použitou literaturu a citování? Protože vede k mezinárodní srozumitelnosti těchto položek.

Jak kombinovat písma?

Při kombinaci fontů není nutné se ohlížet na patky a další prvky písmen, fonty musí vizuálně ladit a vzájemně se doplňovat. Obecně ale platí, že není příliš vhodné kombinovat více než dva fonty. Sázka na jistotu je kombinace nadpisového případně bezpatkového fontu pro nadpisy a patkového písma pro text. Může se také zeptat, co je to patkový font? patkami. Patky jsou krátké vodorovné čáry, které leží na základní lince textu a umožňují text plynuleji sledovat. Pokud tištěné písmo patky nemá, nazýváme jej bezpatkové. Typickým patkovým písmem je font Times New Roman, typickým bezpatkovým písmem je font Arial.

Když to vezmeme v úvahu, jaké písmo používat?

Nejznámějším typem patkového písma je oblíbené Times New Roman. Bezpatkové písmo (sans serif) je naopak bez rozšiřujících detailů a působí jednodušší, více techničtější. Mezi nejvíce používané bezpatkové typy písma patří Arial a Calibri. Pro tisk pracovních dokumentů, jsou právě tyto dva typy nejvhodnější. Může se také zeptat, jak poznat písmo? Jedničkou pro zjišťování fontů je online služba WhatTheFont. NAvíc je možné nahrát soubor z počítače, či zadat URL adresu. Pokud tedy potřebujete zjistit, jak se dané písmo jmenuje, doporučujeme WhatTheFont rozhodně vyzkoušet!

Jak zjistit název písma?

Já používám v Chromu WhatFontTool, existuje ale mnoho dalších možností, například Fonts Ninja, který funguje pro Safari, Chrome i Firefox. Použití je velmi jednoduché: plugin nainstalujete do prohlížeče. v momentě, kdy potřebujete zjistit, o jaký font se jedná, ho aktivujete přes ikonu v liště prohlížeče.

By Jen

Jak vložit rukopis do Wordu? :: Co je Grotesk?
Užitečné odkazy