Domovská stránka > J > Jaké Lesy Jsou V Nížinách?

Jaké lesy jsou v nížinách?

V nížinách se vysky- tují především duby, ve vrchovinách a na horách buky s jedlemi. Pouze ve vysokých polohách nebo na zvláš- tě chladných místech se daří i smrku. Čisté smrčiny by rostly jedině ve vyšších horských oblastech, jako jsou Krkonoše nebo nejvyšší polohy Šumavy a Jeseníků.

Přečtěte si více

Jaké lesy převažují v ČR?

Přes 70 % lesních porostů jsou lesy jehličnaté (50 % smrkové a 16 % borové), přes 27 % jsou lesy listnaté, mezi nimiž jsou nejvíce zastoupeny bukové (9 %) a dubové (7 %). Průměrná doba obmýtí v lesích mimo území národních parků se v prvních dvou desetiletích 21. století pohybuje kolem 115 let. Co nejvíce ohrožuje les? Nejvíce škod v lesích u nás páchá – pro někoho možná překvapivě – vítr. Větrné kalamity přichází pravidelně v různé síle a v různých intervalech, obdobně jako povodně. Velkoplošně poškodit lesy dokáže intenzivní letní bouřka i orkány a vichřice, časté především v období konce zimy a předjaří.

Jak se skloňuje les?



skloňování

Substantivumsingulárplurál
akuzativleslesy
vokativleselesy
lokálleselesích
instrumentállesemlesy
3 další řádky Také, kolik lesa je prozkoumáno? Ekologové a botanici se v dřívějších propočtech toho, kolik procent povrchu Země pokrývají lesy a hájky, „sekli“ o 467 milionů hektarů. To je zhruba oblast odpovídající asi 60 procentům rozlohy Austrálie. Aktuální propočet tak oficiálně zvyšuje podíl zalesněných ploch na povrchu planety o plných devět procent.

Co žije v jehličnatých lesech?

Žijí zde losi (lopatovité parohy) a sobi (kulovité parohy), polární lišky, rys, jeleni či srnci. Mezi ptáky bychom nalezli křivku, bělokury či tetřevovité ptáky. V jehličnatých lesích žijí rovněž hadi, bobři, zajíci či rosomáci. Rosomák je lasicovitá šelma, označovaná jako hyena severu. Kolik procent je v ČR lesů? Plocha lesních pozemků v České republice trvale roste. V roce 2020 se plocha lesních pozemků meziročně zvýšila o 1 659 ha.

Podle toho, kde je v Čr nejvíce lesů?

Nejvyšší podíl zalesnění na České republice vykázal Olomoucký kraj s 16,3 %, následován Moravskoslezským (11,2 %) a Jihočeským krajem (11,0 %). Jehličnaté dřeviny se v Jihočeském kraji podílely 71,8 % na jeho zalesnění, nejčastěji byl upřednostňován smrk, vysazený na 1 069 ha půdy. Podle toho, které město v Čr vlastní nejvíce lesů? Za posledních 90 let (1920–2010) se výměra lesních pozemků v ČR zvýšila o cca 288 tis. ha, což je zhruba 4,2 × více než rozloha NP Šumava, či téměř 6 × více než rozloha hlavního města Praha. Nejvyšší lesnatost byla zjištěna v Karlovarském kraji (49,4 %).

Co všechno ohrožuje les?

Požáry, sucho, kůrovec, pohyb těžké techniky a člověk. To je jen pár z věcí, které ohrožují lesy. Bez nich se ale na téhle planetě neobejdeme, a tak nám nezbývá, než je aktivně chránit.

By Ela Zarzuela

Co ničí lesy? :: Co jsou to kmenové buňky?
Užitečné odkazy