Domovská stránka > J > Jaké Jsou Literární Žánry?

Jaké jsou literární žánry?

Rozlišujeme tři základní literární druhy: epika, lyrika a drama.

  • EPIKA - obsahuje a popisuje určitý děj.
  • LYRIKA - nemá děj, vyjadřuje pocity.
  • DRAMA - je tvořeno promluvami, případně jednáním, jednotlivých postav.

Přečtěte si více

Co je to kompozice díla?

Kompozice literárního díla značí jednak uspořádání syžetu ve vztahu k fabuli — to je tzv. kompozice vnitřní, jednak uspořádání textových segmentů, např. předmluvy, dedikace, motta, kapitol apod. Co znamená vševědoucí vypravěč? Vševědoucí vypravěč

Říká se tomu proto Je považován za Boha, za někoho, kdo ví všechno, a že může vyjádřit jak pocity, které jedna postava cítí, tak myšlenky druhé. Bude to tahat příběhy, které čtenáře dovedou ke konci, ale vytvoří samo o sobě pevný základ pro poznání těchto postav, zejména těch hlavních.

Co je to motiv a téma?

Téma je předmětem diskuse, písemného díla, myšlenky člověka nebo výstavy; téma nebo zpráva o odchodu. Motiv je charakteristický rys nebo opakující se nápad v umělecké nebo literární kompozici. Co je to Veršovaná výstavba? Veršová výstavba – opakuje se 10 či 11 slabik ve verši. Verše se nerýmují, ale opakuje se oslovení Maryčky Magdonové, popř. „děvucho z hor“, tj. v posledním verši každé sloky je Maryčka nějak zmíněna – oslovena přímo, nepřímo; u poslední sloky je řečeno, že leží u zdi.

Jaký je rozdíl mezi románem a povídkou?

Dále je důležitá dějová linie a postavy: román má převážně víc dějových linií a velké množství postav, novela a povídka mají dějovou linii jednu, počet postav je malý, přičemž vyústění povídky není tak konfliktní jako novely. Ani v novele a ani v povídce hrdina neprochází vývojem. A další otázka, co je reportážní román? Reportážní román je specifickým literárním žánrem, který v sobě propojuje uměleckou literaturu s prvky publicistiky a literatury faktu. Jeho cílem je zajímavé a věrohodné zachycení skutečnosti, rozvinul se především v průběhu dvacátých a třicátých let dvacátého století.

Co je humoristický román?

Humoristické romány si kladou za cíl zachytit komickou stránku lidského života a v souvislosti s tím čtenáře především pobavit. V humoristických románech se ale neobjevuje jen komika situační, ale i komika jazyková či prvky parodie. Lidé se také ptají, jakou funkci má románové vypravování v 1 osobě? Ich-forma je vyprávění v první osobě, tedy vypravěč se stylizuje jako „já“. Je to forma hodně osobní a pomáhá jak autorovi, tak později i čtenáři, se dostat postavě co nejvíce pod kůži. A má spousty výhod, například, že nemusíme vymýšlet složitá souvětí a okrasná slova, protože takhle mluví naše postava.

V jaké osobě psát diplomku?

Zásada první: Vyjadřujte se v první osobě

Bakalářku nebo diplomku můžete psát třeba v trpném rodě. Jeho použití je však poměrně náročné a ne vždy se hodí. Další možností je takzvaný autorský plurál, tedy první osoba množného čísla.

By Ron Fredette

Co vše je na základní desce? :: Co je to ich forma?
Užitečné odkazy