Domovská stránka > K > Kde Je Nejpřesnější Předpověď Počasí?

Kde je nejpřesnější předpověď počasí?

Meteor meteoradar

Tento meteoradar patří v tuzemsku mezi nejpoužívanější. Aplikace používá data Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a na mapovém podkladě zobrazuje srážky zaznamenané meteorologickým radarem.

Přečtěte si více

Jak stáhnout počasí do mobilu?

ČHMÚ+ (mobilní) ke stažení zdarma | Mujsoubor.cz - Programy a… Mobilní aplikace ČHMÚ+ zprostředkovává profesionální zpravodajství o počasí na území ČR a spolu s aplikací ČHMÚ tak tvoří ideální dvojici do mobilu pro všechny uživatele, kteří si potrpí na podrobné zprávy o počasí. Jak se vyznat v Meteoradar? Stupnice meteoradaru je od modré po zelenou a červenou až k bílé. Právě bílá barva zobrazuje mimořádně vysokou odrazivost, kterou je možné zaznamenat jen pokud jsou v oblaku kroupy. Pokud tedy na radaru uvidíte bílou barvu, jedná se v dané oblasti o krupobití.

Co je Windy COM?

Windy.com je česká aplikace, která poskytuje interaktivní předpověď počasí po celém světě. V listopadu 2014 ho založil Ivo Lukačovič, majitel Seznam.cz, pod kterým Windy.com spadá. Dříve se aplikace nejvíce zaměřovala na surfaře a piloty, protože dokázala předpovědět, jaké počasí je v konkrétní letové hladině. Může se také zeptat, kde prsi online? Potřebujete-li rychle zjistit, kde právě prší, jak jsou srážky intenzivní a kde řádí bouřky, navštivte internetové stránky společnosti Meteopress. Kromě popisu aktuálního stavu počasí a jeho předpovědi zde najdete také mapu výskytu srážek, zpracovanou na základě snímků z meteorologických radarů.

Pokud jde o to, kde se vyskytují bouřky?

V České republice se nejvíce bouřkových dní (až 30 dní za rok) vyskytuje v severních horských oblastech. Nejméně (10 až 20 bouřkových dní) se vyskytuje v západních a středních Čechách a na jižní Moravě. Tak odkud fouká vítr? Směrem větru se rozumí směr, odkud vítr vane. Nejčastěji se jím rozumí horizontální složka. Udává se obvykle v úhlových stupních od 1 do 360° stupňů. Například čistý severní vítr má hodnotu 360°, čistý východní 90°, jižní 180° a západní 270°.

Jak funguje radar počasí?

Jak radar funguje? Meteoradar slouží k detekci srážkové oblačnosti. Elektromagnetické vlnění, které radar vysílá, dopadne na oblak - přesněji na vodní kapky a ledové krystaly - a odrazí se zpět na příjmovou část radaru. Na základě rozboru přijatého signálu zjistí mocnost oblaku a vzdálenost cíle. Jak poznat tornádo na meteoradaru? „Na meteorologických radarech, které jsou používány v Evropě, nelze většinou rozpoznat vznikající tornádo. O jeho možném výskytu se dozvíme až v momentě, kdy se spustí z bouře k zemi,“ uvádí úřad s tím, že další takový jev je málo pravděpodobný. Nelze předpovědět, jak dlouho se ničivý vír bude po povrchu pohybovat.

Může se také zeptat, co znamenaji cerne krizky na meteoradaru?

Tento signál se při kontaktu s objektem ležícím v cestě jeho šíření částečně odrazí a rozptýlí. Část odražené energie původního pulsu přitom směřuje zpět k radiolokátoru, kde je přijímací anténou zachycena, převedena do elektronické podoby a získaný signál je pak vyhodnocen.

By Halsted Reinsfelder

Co značí barvy na radaru? :: Co jsou symbiotické bakterie?
Užitečné odkazy