Domovská stránka > C > Co Značí Barvy Na Radaru?

Co značí barvy na radaru?

Platí, že fialová barva jsou zanedbatelné srážky, modré jsou slabé srážky (např. mrholení), zelené jsou mírné (např. slabší až mírný déšť), a čím více k oranžové a červené, tím jsou srážky silnější. Oranžová značí silný déšť.

Přečtěte si více

Tak kde v Čechách právě prší?

Nejdeštivější místo v České republice je Bílý Potok na Frýdlantsku, kde spadne 1705 mm ročně. Celorepublikový průměr je přitom 680 mm. Absolutní naměřený rekord drží také Jizerské hory a to osada Jizerka, kde bylo v roce 1926 zaznamenáno 2220 mm srážek. Když to vezmeme v úvahu, kde v Čr neprsi? Dnes tu roste tráva a člověka neznalého regionální historie by ani nenapadlo, že tudy někdy tekla voda. Podle portálu Intersucho jsou Ivanovice na Hané nejsušším místem v Česku. Výrazné sucho tady od začátku roku trvalo v 79 procentech času. Velmi zjednodušeně čtyři z pěti dnů.

Kde jsou Meteoradary?

V Česku provozuje meteoradar Český hydrometeorologický ústav. Umístěné jsou na našem území dva meteoradary. První se nachází na vrcholu Praha v Brdech a druhý na vrcholu Skalky u Protivanova na Drahanské vrchovině. Kde vznikají blesky? Centrum vzniku blesku se nachází zhruba ve středu bouřkového mraku cumulonimbus, kde dochází k míchání a kolizi kladných a záporných nábojů vodních kapek, ledových krystalků a krup. Kladně nabité krystaly jsou lehčí, takže stoupají vzhůru, zatímco těžší záporné kapky zase klesají dolů.

Kdy jsou nejčastěji bouřky?

Silné bouřky v Česku - kdy je v Česku bouřková sezóna

V letních měsících jsou bouřky docela častým jevem. Častěji se během parného období setkáváme spíše s lokálními, slabšími bouřemi. Bouřková sezóna v tuzemsku začíná již kolem Velikonoc. Trvá přes celé léto až do chladnějších podzimních měsíců.
Kdy jsou bouřky? Bouřková činnost vzniká při stavech silné vertikální lability atmosféry, ke které dochází při rychlém poklesu teploty vzduchu s výškou, je-li zároveň ve vzduchu obsažená dostatečná vlhkost. Bouřky tak vznikají hlavně koncem jara a v létě během dne, kdy je zemský povrch ohříván intenzivním slunečním zářením.

Odkud vane západní vítr?

Směrem větru se rozumí směr, odkud vítr vane. Udává se obvykle v úhlových stupních (např.: 90° = východní vítr, 180° = jižní vítr, 270° = západní vítr, 360° = severní vítr, 0° = bezvětří atp.). Směr větru se určuje pomocí větrných směrovek, které se umísťují na stožárech ve výšce 10 metrů nad zemským povrchem. Čím je způsoben vítr? Teplý vzduch stoupá vzhůru a tím snižuje atmosférický tlak (tedy to, jak moc vzduch tlačí na povrch Země). Na uvolněné místo po teplém vzduchu proudí těžší studený vzduch, který má tlak zase vyšší. A tím vzniká vítr. Čím je rozdíl tlaků větší, tím silnější vítr vzniká.

Můžete se také zeptat, kde nejvíce fouká?

Toto je místo, kde byly naměřeny jedny z nejvyšších hodnot v historii. Rychlost větru 372 km/h držela prvenství od roku 1934 až do 2010, kdy na Barrow Island v Austrálii překročila rychlost 408 km/h.

By Elsbeth Huffstutter

Jaká je nejvýkonnější grafická karta? :: Kde je nejpřesnější předpověď počasí?
Užitečné odkazy