Domovská stránka > C > Co Je Půdotvorný Proces?

Co je Půdotvorný proces?

Pedogeneze, pedogenetický proces, půdotvorný proces nebo půdotvorné pochody je vědní obor geologie, který studuje, jak vzniká půda a půdní charakter, jak se přeměňuje. Přeměna půd je výsledkem mnoha přírodních činitelů a antropogenních vlivů.

Přečtěte si více

Co je to Podzolová půda?

Podzoly jsou půdy s výrazně nenasyceným sorpčním komplexem (VM < 35 %), s vysokou nasyceností Al a tvorbou sekundárních Al-chloritů, s výraznou migrací komplexu Fe, Mn, Al s organickými kyselinami o malé molekule. A další otázka, co tvoří živou složku půdy? Živá složka půdy:

Půdní organizmy = bakterie, , prvoci, houby, měkkýši, kroužkovci, …, kteří žijí v půdě. Všechny ovlivňují úrodnost půdy svou životní aktivitou. Živé organismy (žížaly) mechanicky rozrušují půdu, kypří ji, provzdušňují, rozrušují v ní organické zbytky a promíchávají je s minerálními částicemi.

Co tvoří neživou složku půdy?

Neživou složku půdy tvoří úlomky hornin neboli matečná hornina, která vzniká zvětráváním litosféry, dále pak půdní vzduch, půdní voda a odumřelé zbytky rostlin a živočichů. Živou složku půdy tvoří kořeny rostlin, mikroorganismy - houby a bakterie a drobní živočichové. Co dělá půda? Bez činností organizmů by nebyla půda a zejména by tento materiál neobsahoval organické látky. Tato vlastnost totiž dělá půdu úrodnou. To znamená, že půda poskytuje vhodné podmínky pro růst rostlin. Tím se půda liší od horniny a zvětraliny.

Co je to Kambizem?

Kambizem (KA) je typ půdy, patřící mezi kambisol. Jedná se o nejrozšířenější půdní typ na území České republiky. Dříve byl nazýván hnědou (lesní) půdou. Název je odvozen z latinského slova cambiare, změnit. A další otázka, co jsou to rendziny? Rendzina (index RA) jedna z melanických půd. Vzniká na vápenatých a dolomitových substrátech. Kamenitá půda - je charakteristická vysokým obsahem půdního skeletu. Příklady rendzinovitých půd jsou rendzina typická, rendzina litická, rendzina kambizemní, rendzina tanglová, rendzina sutinová a rendzina rubefikovaná.

Co jsou Gleje?

Zvláštní disperzní stav půdní hmoty, který vzniká glejovým půdotvorným procesem, pro nějž je charakteristické stálé zamokření celého půdního profilu nebo alespoň jeho spodní části (nejméně 80 cm pod povrchem) podzemní vodou. Jak správně psát odborný text? Základní pravidla pro odborný text

  1. srozumitelnost.
  2. odbornost.
  3. kritický, věcný styl psaní
  4. přesnost a obsahová správnost.
  5. vypouštět nepodstatné informace a tzv. prázdná slova.
  6. příslušná terminologie.

Pokud jde o to, jak poznat odborný text?

Charakteristickým znakem odborného textu jsou odborná terminologie a pojmové syntaktické konstrukce. Celistvý, uzavřený, spojitý útvar znakové povahy, který je výsledkem záměrné komunikační aktivity člověka a jehož cílem je informovat a komunikovat myšlenky a teorie různých vědních oborů.

By Tali

Co je to forma států? :: Co to je struktura?
Užitečné odkazy