Domovská stránka > C > Co Je To Forma Států?

Co je to forma států?

1. Forma vlády – rozumí se ji především povaha výkonu vlády, způsob ustavení nejvyššího orgánu státu a vztahy mezi nimi (monarchie, republika). 2. Státní zřízení – rozumí se jím vztah centrální moci k územním jednotkám (unitární stát, federace, konfederace, říše, protektorát).

Přečtěte si více

Můžete se také zeptat, jaké jsou úkoly státu?

- výkonu spravedlnosti – stát je garantem především funkce arbiterské, tedy nezávislého rozhodování sporů mezi různými veřejnoprávními a soukromoprávními subjekty, zachování zákonů, odhalování a stíhání trestných činů, výkonu rozhodnutí, včetně funkce nápravně výchovné. Co tvoří území státu? Státní území je třírozměrný prostor, tvoří ho jak suchozemský povrch a vodní hladiny, tak prostor nad i pod zemským povrchem (zemské nitro a vzdušný prostor). Jeho součástí ale nejsou lodi a letadla mimo něj, ačkoli nad nimi vykonává tzv. územní výsost.

Kdo tvoří státní moc?

V České republice je systém oddělenosti státních mocí specifický v tom, že nejenže jsou odděleny moci zákonodárná, výkonná a soudní (čl. 2 odst. 1 Ústavy), ale rozděleny jsou i „zevnitř“ (Poslanecká sněmovna – Senát, prezident republiky – vláda, Ústavní soud – obecné soudy). Také, kdo vládne v sofokracii? Sofokracie (z řečtiny σοφος – moudrý a κρατία – vláda, t. j. „vláda moudrých“) je forma vlády, v které čelní místo ve společnosti zaujímají filozofové, tedy ti nejvzdělanější a nejmoudřejší jedinci bez ohledu na jinou příslušnost. Jedná se o Platónovu představu ideální formy vlády ve státě.

Pokud jde o to, co je typické pro autokratické státy?

Autokracie (z řec. αὐτός – sám, κρατειν – vládnout, tedy samovláda) je v politickém významu slova forma vlády, ve které je držitelem veškeré moci autokrat – buď jednotlivec (monokracie), nebo úzká a sociálně uzavřená skupina lidí. Co to je svrchovaný stát? Nezávislost státní moci na jakékoli jiné moci. Stát je navenek i uvnitř omezen pouze svrchovaností (suverenitou) jiných států, obecným mezinárodním právem a svobodně převzatými mezinárodními závazky.

Co je to státní hranice?

Státní hranice (v češtině ve vztahu ke státním hranicím ČR se používá výraz "státní hranice" nejčastěji v množném čísle - na rozdíl např. od slovenštiny) jsou hranice, které definují vnitřní území každého státu. Jaké jsou přímořské státy?

Atlantský a Tichý ***Atlantský a Severní ledový ***Indický a Tichý
Guatemala Honduras Chile Kolumbie Kostarika Mexiko Nikaragua PanamaGrónsko (Dánsko) Island NorskoAustrálie Indonésie Malajsie Thajsko

Kdy vznikl stát?

určitém ohraničeném území

 Nejvýznamnější součást politického systému  První státy vznikaly již kolem roku 3500 př. n.l.

By Ross

Kdo řídí chod celého státu? :: Co je Půdotvorný proces?
Užitečné odkazy