Domovská stránka > C > Co Je Podnikový Proces?

Co je podnikový proces?

Davenport (1993) definuje podnikový proces jako „strukturovanou a měřitelnou sadu aktivit navržených k vytváření konkrétního výstupu pro určitého zákazníka na trhu. To zahrnuje silný důraz na to, jak se práce v organizaci dělá, v protikladu k produktovému zaměření, soustředěnému na to, co se dělá.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, co je to proces?

Proces (z latinského processus, což je tvar slovesa procedere – „postupovat, vyvíjet se“) je postupný děj nebo změna, posloupnost stavů nějakého systému. Dále může označovat: teorie systémů procesy ireverzibilní (nevratné), spojené s růstem entropie. Co znamená obchodní proces? Proces, který podnik vlastní a provádí. Obchodní proces přispívá k dodání produktu nebo služby obchodnímu zákazníkovi. Například prodejce může mít nákupní proces, který pomáhá poskytovat služby svým obchodním zákazníkům. Mnoho podnikových procesů závisí na IT službách.

Jak nastavit procesy ve firmě?

Čím dříve ve firmě začnete sestavovat aspoň pravidla a jednoduché checklisty, tím lépe. Práce na procesech je investice časová. Každý proces vyžaduje čas na zmapování, přemýšlení o jeho lepší podobě, konzultace s kolegy z jiných oddělení a podrobnější popis jednotlivých činností. Co je to procesní mapa? Procesní mapa je jasné schématické znázornění sledu určitých činností v časovém kontextu. Podnikové procesy si díky tomuto zpracování zachovávají svoji přehlednost a škálovatelnost.

Když to vezmeme v úvahu, jak vzniká proces?

vytvořený (created) – proces je vytvořen buď příkazem uživatele (u terminálu), nebo na žádost operačního systému o provedení služby, či na žádost jiného procesu (rodiče) připravený (ready) nebo čekající (waiting) – připravený pro vstup do stavu běžící, čeká pouze na přidělení procesoru. Kdo je vlastník procesu? Vlastníkem procesu je odpovědná osoba, která proces vytváří tak, aby přinášel firmě přidanou hodnotu v podobě kvalitních produktů, služby, zisku, snižování ztrát apod. Proces může řídit a postupně zefektivňovat. Nemusí však vykonávat jednotlivé činnosti procesu.

Jak zlepšit procesy ve firmě?

Jak zlepšovat procesy? Zlepšit procesy lze na základě jednorázově zjištěných výsledků analýzy procesů. Změny pak organizace zavádějí pomocí organizačních opatření nebo změnových projektů. Mnohem lepší výsledky však vykazují ty firmy, které berou zlepšování procesů jako trvalou součást principů řízení. Jak psát procesy? V dopolední části se zaměřte na definování situace pomocí frameworku Jobs, Pains, Gains:

  1. Každý ve skupině nejprve na lepící papírky píše, co v dané oblasti už děláte.
  2. Co jedna věc, to jeden papírek.
  3. Všechny papírky lepte na zeď, seskupujte podle témat.
  4. Až vypíšete vše, znovu témata projděte a případně upřesněte.

A další otázka, jak udělat procesní mapu?

Jak vytvořit SIPOC procesní mapu

  1. Napište sloupečky Suppliers, Inputs, Process, Outputs, Customers (odtud zkratka SIPOC)
  2. Popište základní proces Shrňte a zjednodušte ho do 4 – 8 základních kroků. ( Bez větvení, rolí, detailů)
  3. Poté jděte krok po kroku a ptejte se. Jaké jsou výstupy tohoto kroku?

By Perzan

Jak mapovat proces? :: Jak vymazat historii na Google?
Užitečné odkazy