Domovská stránka > J > Jak Se Člení Zásoby?

Jak se člení zásoby?

Zásoby jsou dle českých účetních předpisů členěny do několika položek. Primárně patří do zásob položka materiálu, která zahrnuje: suroviny, pomocné látky, provozovací látky, náhradní díly, obaly a obalové materiály.

Přečtěte si více

Tak jak se účtuje?

Účtuje se podvojně o skutečnostech, které jsou předmětem účetnictví (tzv. účetní případy), tedy o stavu a pohybu majetku a jiných aktiv, závazků a jiných pasiv a o nákladech, výnosech a hospodářském výsledku. Tyto účetní případy se účtují do období, s nímž věcně a časově souvisí, tzv. účetní období. Jak se účtuje přebytek materiálu? Přebytky materiálu účtujeme do výnosů na účet 648Účet 648 - Ostatní provozní výnosy (Výnosový - daňový) 648 Jiné provozní výnosy.

Jak zaúčtovat dopravu materiálu?

To znamená, že náklady související s pořízením materiálu (dopravu) je nezbytné zaúčtovat na účet 501 – Spotřeba materiálu. Jaký materiál se nemačká? Elastan je často psán přímo jménem značky – například Spandex, Lycra, Dorlastan a jiné. Elastan a jiná umělá vlákna poznáte už na pohled. Výhody: nemačká se, je velmi pružný, díky němu oblečení dobře sedne i dlouho drží původní tvar. Na dotek je příjemný, nevybledne, nemačká se.

Které látky se nemačkají?

Polyester je nejuniverzálnější ze všech chemicky vyráběných textilních vláken. Je velmi odolný. Dobře snáší i vyšší teploty, takže na polyesterových tkaninách perfektně drží sklady a plisování. Polyester je tvarově stálý, nemačká se, je odolný proti působení světla a proti molům a plísním. Co je Viskoza látka? Viskóza je vlákno, které je vyrobené na bázi regenerované celulózy. Základní surovinou pro výrobu bývá nejčastěji dřevo nebo bavlna, popř. jiná surovina s větším obsahem celulózy. Materiály na bázi regenerované celulózy sice nejsou čistě přírodní, ale lze je považovat za jakousi alternativu k přírodním materiálům.

Jak se účtuje Výdejka?

Výdej materiálu ze skladu

  1. Výdej materiálu ze skladu.
  2. Účtuje se podle výdejek jako snížení zásob materiálu na D 112 a zároveň jako vznik nákladů (spotřeba) na MD 501 – Spotřeba materiálu.
Můžete se také zeptat, jak se účtuje manko? Manka nad normu i škody zjištěné při fyzických inventarizacích účtujeme na vrub účtu 549 – Manka, škody a mimořádné provozní náklady. Nezáleží přitom, zda se jedná o zásoby nakupované, či zásoby vlastní výroby.

Jak se účtuje nedokončená výroba?

121 – Nedokončená výroba

Účtuje se zde o výrobcích, které již nelze považovat za materiál (prošly jedním čí více výrobními stupni), ale stále se nejedná o hotové výrobky. Položka „Nedokončená výroba“ však může obsahovat i nedokončené činnosti, při nichž nevznikají hmotné produkty.

By Milan

Co to je multimediální počítač? :: Co může být materiál?
Užitečné odkazy