Domovská stránka > C > Co Je To Cd A Dvd?

Co je to CD a DVD?

Disk DVD (Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je podobný jako disk CD-ROM, jelikož z něj lze data pouze číst. Hlavním rozdílem je, že na disk DVD lze uložit mnohem více dat než na disk CD-ROM, CD-R nebo CD-RW. Disk DVD+R je zapisovatelný formát disk typu DVD podobný CD-R.

Přečtěte si více

Jak funguje CD?

Laserový paprsek prochází nejprve hranolem s polopropustným zrcadlem. To ho propustí jen jedním směrem, zpět již neprojde a bude odražen. Paprsek se dostává do fokusačního systému, kde je soustavou čoček zaměřen na povrch disku. Povrch disku CD je opatřen odrazivou vrstvou, která způsobí odraz laserového paprsku zpět. Jakou velikost má CD?

Tradiční CD-ROM
Typ médiaOptický disk
KódováníRozličný
Kapacita194 MiB (8 cm), 650–900 MiB (12 cm)
Číst mechanismus600-780nm laserová dioda, 150 KiB / s (1 ×), 10 800 KiB / s (72 ×)
3 další řádky

Můžete se také zeptat, jak se liší cd a dvd?

Disky DVD mají průměr 120 mm a jsou 1,2 mm silná. Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály (jako CD). Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm, tedy kratší než v případě CD; to je jeden z důvodů jejich vyšší kapacity. Co je to DVD mechanika? Je to periferní zařízení na ukládání dat na optické disky. Některé mechaniky mohou jen číst z disku, ale většina mechanik umí čtení i zápis. Rekordéry se někdy nazývají vypalovací mechanika nebo zapisovací mechanika. Obecné prostředky a technologie zahrnuje rodiny obsahující CD, DVD, Blu-ray, HD DVD.

Na jakém principu pracují CD a DVD mechaniky?

Současné disky

Také základní princip uchovávání dat na těchto discích je stejný – mikroskopické drážky v záznamové vrstvě. Rozdíl je v tom, že s rostoucí datovou hustotou jsou i drážky menší a blíže u sebe. CD také měla datovou a reflexní vrstvu na horní straně disku.
Podle toho, co dělá cd rom? CD-ROM (hovorově Cédéčko) (anglická zkratka pro Compact Disc Read-Only Memory) je nepřepisovatelné optické záznamové médium fyzicky totožné jako audio CD, formát uložení informací je však přizpůsoben uchování a čtení počítačových dat. Na tomto disku jsou data „vylisována“ od výroby a nejde je tak měnit.

Tak jak se jmenoval první český přehrávač cd?

První přehrávač hudebních kompaktních disků se jmenoval Sony CDP-101 a funkčně se příliš nelišil od současných přehrávačů. Pro český socialistický trh byl důležitý přehrávač Tesla MC 900, který od roku 1985 licenčně z dovezených dílů montovali v továrně Tesly v Litovli - technicky šlo o přehrávač Philips CD204. Můžete se také zeptat, co je cd ram? DVD-RAM (DVD–Random Access Memory) je digitální optický datový nosič. Je to jeden z typů DVD disku. DVD-RAM je libovolně přepisovatelné médium (lze přepsat 100 000krát u třírychlostních a 10 000krát u pětirychlostních) a dá se s ním pracovat stejným způsobem jako s pevným diskem.

Z jakého materiálu je CD?

CD versus DVD. U obou médií tvoří základ plast - polykarbonát -, ze kterého je placka vyrobena. Na ten se potom nanáší jednotlivé vrstvy barviva, stříbra, laku, případně lepidla. Základní rozdíl mezi CD a DVD je v tom, že CD má pouze jeden polykarbonátový disk, zatímco DVD je slepen ze dvou.

By Nani

Jakou má kapacitu Blu ray? :: Co to je 720p?
Užitečné odkazy