Domovská stránka > J > Jak Se Liší Cd A Dvd?

Jak se liší CD a DVD?

Disky DVD mají průměr 120 mm a jsou 1,2 mm silná. Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály (jako CD). Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm, tedy kratší než v případě CD; to je jeden z důvodů jejich vyšší kapacity.

Přečtěte si více

Co je to CD mechanika?

Mechanika CD umožňuje počítači pracovat s disky CD, na kterých bývají uložena data. Některé mechaniky dovedou CD pouze číst a označujeme je jako mechaniky CD-ROM. Speciální mechaniky (známé jako "vypalovačky") dokáží na disky CD data i zaznamenat, nebo je přepsat novými. Jakou velikost má CD?

Tradiční CD-ROM
Typ médiaOptický disk
KódováníRozličný
Kapacita194 MiB (8 cm), 650–900 MiB (12 cm)
Číst mechanismus600-780nm laserová dioda, 150 KiB / s (1 ×), 10 800 KiB / s (72 ×)
3 další řádky

Jakou kapacitu má CD-ROM?

jako vizitka. Kapacita 12 cm disku je stejná jako u běžného disku CD-ROM, tzn. 74 minut audia ve formátu CD-DA nebo 650 MB dat. V současnosti se díky toleranci normy můžeme již setkat pouze s disky o kapacitě 700 MB (80 min), což je maximum, co norma umožňuje. Může se také zeptat, z jakého materiálu je cd? CD versus DVD. U obou médií tvoří základ plast - polykarbonát -, ze kterého je placka vyrobena. Na ten se potom nanáší jednotlivé vrstvy barviva, stříbra, laku, případně lepidla. Základní rozdíl mezi CD a DVD je v tom, že CD má pouze jeden polykarbonátový disk, zatímco DVD je slepen ze dvou.

Na jakém principu pracuje DVD RAM?

Fyzická datová struktura DVD-RAM je podobná jako u disket a pevných disků, jelikož ukládá data v soustředných kruzích. K diskům DVD-RAM může být přistupováno jako k běžnému pevnému disku a většinou není potřeba k přístupu speciálního softwaru. Tak jak vysunout dvd mechaniku? V Průzkumníku Windows ve Windows 7 se přesuňte na ikonku Počítač. Ve Windows 8 či 10 spusťte program Průzkumník souborů a použijte ikonku Tento počítač. Pak klepněte pravým tlačítkem na ikonku optické mechaniky a z místní nabídky vyberte položku Vysunout.

Co umí mechanika DVD RW?

V souvislosti s PC dostává DVD další nové možnosti. Na DVD se dají totiž také ukládat data a programy a tak se DVD spíše vykládá jako digitální víceúčelový disk. Takovéto disky nelze přehrát v obyčejné CD-ROM mechanice. Naopak mechanika DVD dokáže číst disky CD-ROM, CD-R i CD-RW. Podle toho, jak funguje vypalování cd? Při vypalování se právě toto organické barvivo zahřeje, což způsobí jeho fyzickou změnu. Vypalovací paprsek tak vytváří miniaturní kopečky. Přestože se vypálený pit - onen zmíněný kopeček od pitu lisovaného fyzikálně liší, i nadále se hovoří o pitu. Kopeček zvaný pit mění odrazivost od zlatého podkladu.

Když to vezmeme v úvahu, co znamená pc bez mechaniky?

Bez mechaniky znamená, že v notebooku není vestavěna optická CD/DVD mechanika. Ale je možné ji dokoupit a připojit přes USB. Ale pořát nebude vestavěná a pokud ji budete potřebovat a budete notebook přenášet, tak si ji budete muset vžít s sebou.

By Vick

Jaký hard disk vybrat? :: Jak funguje cédéčko?
Užitečné odkazy