Jak nechat Word, aby vám předčítal

Jak zobrazit pravítko?
Pokud chcete zobrazit pravítko, klikněte na Zobrazení a ve skupině Zobrazit zaškrtněte možnost Pravítko. Pokud chcete pravítko skrýt, klikněte na Zobrazenía ve skupině Zobrazit zrušte zaškrtnutí políčka Pravítko.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Snažíte se najít způsob, jak slyšet text, který vám Microsoft Word předčítá nahlas? Word má vestavěný nástroj, který vám dokáže předčítat text nahlas, ať už jej chcete použít ke zlepšení porozumění čtenému textu nebo k poslechu své práce při multitaskingu. Tento článek vás provede procesem nastavení aplikace Word tak, aby vám předčítala, a zároveň vám nabídne odpovědi na časté problémy, na které můžete narazit.

Chcete-li začít používat funkci hlasitého čtení ve Wordu, proveďte tyto kroky:

1. Spusťte aplikaci Word a otevřete soubor: Otevřete dokument, který chcete nechat předčítat nahlas, v aplikaci Microsoft Word.

2. Použijte funkci „Číst nahlas“: V horní nabídce okna aplikace Word vyberte kartu „Přečíst“. Tlačítko „Číst nahlas“ se nachází na pásu karet v sekci „Korektura“. Chcete-li funkci hlasitého čtení aktivovat, klepněte na ni.

3. Zahajte postup čtení: Jakmile klepnete na tlačítko „Číst nahlas“, Word začne číst z místa, kde se právě nachází kurzor. Výběrem ikony možností, která je zobrazena vedle tlačítka „Číst nahlas“, můžete změnit hlas a rychlost čtení.

Proč nefunguje funkce hlasitého čtení ve Wordu?

Příčin, proč funkce hlasitého čtení ve Wordu přestane fungovat, může být několik. Můžete zkusit následující kroky k odstranění problémů:

1. Ověřte verzi aplikace Word: Zkontrolujte, zda je vaše kopie aplikace Word vybavena funkcí hlasitého čtení. Verze aplikace Word 2013 a novější tuto funkci podporují.

2. Prozkoumejte formát souboru: Funkce hlasitého čtení nemusí fungovat u některých formátů dokumentů, například PDF nebo naskenovaných fotografií. Zkontrolujte, zda je dokument ve formátu, který je akceptován, například.docx nebo.txt. 3. Aktualizujte svůj program. Pokud stále používáte zastaralou verzi programu Word, měli byste zvážit přechod na nejnovější verzi. Společnost Microsoft často vydává aktualizace, které opravují problémy a vylepšují funkce.

Jak získám přístup k zobrazení pro čtení ve Wordu?

Zobrazení pro čtení ve Wordu nabízí prostředí pro čtení bez rozptylování, které usnadňuje soustředění na obsah dokumentu. Následuje návod, jak se dostat do zobrazení pro čtení:

1. Spusťte aplikaci Word a otevřete soubor: Otevřete dokument, který chcete číst v režimu čtení v aplikaci Microsoft Word. Klepněte na další kartu „Zobrazení“:

Karta „Zobrazení“, která se nachází v horní části okna aplikace Word, obsahuje mnoho možností zobrazení. 3. Zvolte možnost „Zobrazení pro čtení“: Klepněte na tlačítko „Zobrazení pro čtení“ na kartě „Zobrazení“. Váš dokument se nyní zobrazí v přehledném a čitelném uspořádání. Jak mohu ve Wordu povolit hlasové psaní?

Při použití hlasového psaní, někdy označovaného jako diktování, můžete místo psaní mluvit, což urychluje a zjednodušuje proces vytváření dokumentů. Chcete-li povolit hlasové psaní ve Wordu, proveďte následující akce: 1. Spusťte aplikaci Word a otevřete nový nebo aktuální dokument: Otevřete stávající dokument v aplikaci Microsoft Word nebo spusťte nový dokument.

2. Chcete-li povolit hlasové psaní, vyberte kartu „Domů“ v levém horním rohu okna aplikace Word. Chcete-li zahájit hlasové psaní, klepněte na ikonu mikrofonu v oblasti „Diktovat“ na pásu karet. Chcete-li místo toho povolit hlasové psaní, použijte na klávesnici kombinaci kláves „Ctrl + Shift + S“. 3. Začněte mluvit: Jakmile je hlasové psaní povoleno, začněte říkat text, který chcete použít. Word vaši řeč převede na text. Je možné, aby mi počítač přečetl text?

Můžete poslouchat, jak počítač čte text nahlas. Operační systémy Windows i Mac obsahují kromě funkce hlasitého čtení v aplikaci Microsoft Word také vestavěnou funkci převodu textu na řeč. Pokud používáte systém Windows:

1. Vyberte text, který má počítač přečíst. Zvýrazněte text. Druhou možností je kliknout na zvýrazněný text pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vybrat možnost „Mluvit“. Text bude počítačem přečten nahlas.

V počítači Mac:

1. Vyberte text, který má počítač přečíst. Zvýrazněte text. Pomocí klávesové zkratky „Option + Esc“ můžete nechat počítač Mac přečíst vybraný text.

2.

Na závěr: Word nabízí řadu funkcí, jako je funkce hlasitého čtení, zobrazení pro čtení a hlasové psaní, které vám umožní poslouchat vaše dokumenty. Tyto funkce můžete snadno využít ke zvýšení své produktivity a přístupnosti podle pokynů uvedených v tomto článku.

FAQ
Může mi počítač přečíst soubor pdf?

Ano, můžete poslouchat, jak váš počítač čte soubor PDF. Funkce převodu textu na řeč (TTS), kterou najdete ve většině počítačů, dokáže nahlas předčítat text z různých dokumentů, včetně souborů PDF. Chcete-li, aby vám počítač přečetl soubor PDF, můžete se řídit těmito pokyny:

K otevření souboru PDF použijte program pro čtení PDF, například Adobe Acrobat Reader nebo Preview (na počítači Mac).

2. Po otevření souboru PDF vyhledejte v nabídce nebo na panelu nástrojů „Zobrazení“ možnost „Číst nahlas“ nebo „Převod textu na řeč“. 3. Klepnutím na možnost „Číst nahlas“ nebo „Převod textu na řeč“ vyberte preferovaný styl čtení, například „Číst až do konce dokumentu“ nebo „Číst pouze tuto stránku“. 4. Počítač začne číst PDF nahlas a vy můžete upravit hlasitost a rychlost čtení pomocí dostupných ovládacích prvků.

Je důležité mít na paměti, že výkon a kvalita vestavěné funkce TTS se může měnit v závislosti na operačním systému počítače a aplikaci pro čtení PDF. K dispozici je také software a webové aplikace třetích stran, které poskytují sofistikovanější funkce pro hlasité čtení souborů PDF, pokud nejste spokojeni se základní funkcí TTS.

Jak přidat hlasité čtení do aplikace Word 2016?

Pomocí těchto postupů lze přidat funkci hlasitého čtení do aplikace Word 2016: V kroku 1 otevřete aplikaci Word 2016 v počítači. 2. V levé horní části okna vyberte kartu „Soubor“. 3. V nabídce vyberte možnost „Možnosti“. 4. V levé části dialogového okna Možnosti aplikace Word klikněte na „Panel nástrojů rychlého přístupu“. 5. V rozevírací nabídce „Vybrat příkazy z“ vyberte možnost „Všechny příkazy“. 6. Vyhledejte příkaz „Speak“ (Mluvit) nebo „Speak Selected Text“ (Mluvit vybraný text) posunutím dolů. 7. Chcete-li na panel nástrojů Rychlý přístup přidat příkaz „Speak“ nebo „Speak Selected Text“, vyberte jej a klikněte na tlačítko „Add“. 8. Chcete-li změny uložit, klepněte na tlačítko „OK“.

Nyní bude váš panel nástrojů Rychlý přístup obsahovat možnost Hlasité čtení. Chcete-li namluvit úryvek textu, stačí jej vybrat a kliknout na tlačítko „Mluvit“ na panelu nástrojů Rychlý přístup. Vybraný text začne Word číst nahlas.