Jak udělat čáru přes text v aplikaci Excel

Jak vložit čáru do Excelu?
Klikněte na Add Chart Element (Přidat prvek grafu)a potom na Gridlines (Mřížka). Zvolte požadovanou možnost čáry nebo klikněte na Další možnosti mřížky. V závislosti na typu grafu nemusí být některé možnosti dostupné.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Silným nástrojem pro správu a vyhodnocování dat je aplikace Microsoft Excel. Ačkoli se většinou používá k organizaci a provádění numerických výpočtů, nabízí také možnosti formátování textu, které zlepšují vizuální vzhled vašich tabulek. Čára přes text je standardní možnost formátování, kterou lze použít ke zvýraznění určitých buněk nebo k označení odstraněných či neaktivních informací. Tento článek se zabývá různými technikami vkládání čáry přes text v aplikaci Excel a řeší otázky týkající se vkládání černých čar, přidávání vodorovných čar a vkládání čar nad a pod text.

Použití možnosti formátování „Přeškrtnout“ jako metoda 1

Použití možnosti formátování „Přeškrtnout“ je nejjednodušší způsob vložení čáry přes text v aplikaci Excel. Zde je uveden postup, jak na to:

1. Vyberte buňku nebo rozsah buněk, ve kterých se nachází text, který chcete přeškrtnout. 2. V kontextové nabídce vyberte možnost „Formátovat buňky“ klepnutím pravým tlačítkem myši na vybrané buňky. 3. V dialogovém okně Formátovat buňky vyberte kartu Písmo.

4. V části Efekty vyberte možnost „Přeškrtnout“ zaškrtnutím políčka vedle ní. 5. Chcete-li použít formátování a ukončit dialogové okno, vyberte možnost OK. Přes vybraný text nyní povede čára.

Použití podmíněného formátování je druhou technikou.

Buňky můžete automaticky formátovat pomocí podmíněného formátování, pokud jsou splněna určitá kritéria. Tento nástroj umožňuje vložit čáru přes text v aplikaci Excel. Postup je následující:

1. Vyberte buňku nebo rozsah buněk, ve kterých se nachází text, který chcete přeškrtnout. 2. Klepněte na tlačítko „Podmíněné formátování“ ve skupině Styly na kartě Domů na pásu karet aplikace Excel.

Krok 3: V rozevírací nabídce vyberte možnost „Nové pravidlo“. 4. V dialogovém okně Nové pravidlo formátování vyberte možnost „Použít vzorec k určení, které buňky formátovat“. 5. Do oblasti „Formátovat hodnoty, kde je tento vzorec pravdivý“ zadejte vzorec =TRUE. 6. Klepnutím na tlačítko Formát vyberte kartu Písmo. 7. V části Efekty vyberte možnost „Přeškrtnutí“ a zaškrtněte políčko napravo od ní. Formátování se použije poté, co klepnutím na tlačítko OK zavřete dialogová okna.

Přes zvýrazněný text bude nyní nakreslena čára a bude nakreslena také přes všechny změny hodnoty buňky, které splňují požadavek. Excelovské „přidávání vodorovných a černých čar“ V aplikaci Excel můžete mezi text vložit černou čáru nebo vodorovnou čáru s využitím možností formátování rámečku. Postup je následující:

1. Vyberte buňku (buňky), do které se má vložit vodorovná čára. 2. V kontextové nabídce vyberte možnost „Formátovat buňky“ klepnutím pravým tlačítkem myši na vybrané buňky. 3. V dialogovém okně Formátovat buňky vyberte kartu Ohraničení. 4. V části Ohraničení vyberte preferovaný styl a barvu čáry. Z palety vyberte správnou barvu pro vložení černé čáry. 5. Chcete-li vložit vodorovnou čáru, zvolte pro umístění okraje možnost „Dole“. Chcete-li použít formátování a zavřít dialogové okno, vyberte v kroku 6 možnost OK.

Ve spodní části vybraných buněk se nyní objeví vodorovná čára. Podle svých potřeb můžete změnit styl, barvu a polohu čáry. Jak umístit čáru nad a pod text V aplikaci Excel můžete kombinovat možnosti formátování přeškrtnutí a ohraničení a přidat čáru nad a pod text. Postup je následující:

1. Vyberte buňku nebo rozsah buněk, ve kterých se nachází text, který chcete formátovat.

2. K použití formátování „Přeškrtnutí“ použijte buď metodu 1, nebo metodu 2. 3. V kontextové nabídce vyberte možnost „Formátovat buňky“ klepnutím pravým tlačítkem myši na vybrané buňky.

4. V dialogovém okně Formátovat buňky vyberte kartu Ohraničení. 5. V části Ohraničení vyberte preferovaný styl a barvu čáry. 6. Zvolte pozice ohraničení „Nahoře“ a „Dole“. 7. Chcete-li použít formátování a ukončit dialogové okno, vyberte možnost OK. Nad a pod vybraným textem se nyní objeví čára.

Konečně pomocí podmíněného formátování nebo možnosti formátování přeškrtnutí lze v aplikaci Excel jednoduše vložit čáru přes text. Pomocí formátování rámečků můžete také přidat černé čáry a vodorovné čáry. Kombinací nastavení přeškrtnutí a formátování rámečku můžete přidat čáru nad a pod text. Pomocí těchto způsobů formátování můžete esteticky vylepšit tabulky aplikace Excel a zvýraznit důležité informace.

FAQ
Jak zadáte černou čáru?

Pomocí těchto kroků lze v aplikaci Excel vložit černou čáru přes text: 1. Rozhodněte, ve které buňce nebo rozsahu buněk chcete text proříznout. 2. V kontextové nabídce vyberte možnost „Formátovat buňky“ kliknutím pravým tlačítkem myši na vybrané buňky.

3. V dialogovém okně Formátovat buňky vyberte kartu „Písmo“.

4. V části „Efekty“ zaškrtněte políčko vedle položky „Přeškrtnout“.

5. Chcete-li formátování použít, klepněte na tlačítko „OK“. Tímto postupem bude přes text ve zvolených buňkách aplikace Excel přidána černá čára.

Jak vložíte vodorovnou čáru přes text?

Pomocí těchto kroků lze v aplikaci Excel vložit vodorovnou čáru přes text:

Zvolte buňku (buňky), ve které se nachází text, který chcete proškrtnout. 2. V kontextové nabídce vyberte možnost „Formátovat buňky“ klepnutím pravým tlačítkem myši na vybranou buňku nebo buňky. 3. V dialogovém okně „Formátovat buňky“ vyberte kartu „Písmo“. 4. V části „Efekty“ vyberte možnost „Přeškrtnutí“ zaškrtnutím políčka vedle ní.

5. Chcete-li změny provést, stiskněte tlačítko „OK“.

Po dokončení těchto kroků bude text ve vybrané buňce (buňkách) přeškrtnut vodorovnou čarou.