Tipy, jak být dobrým prezentátorem

Jak na moderování?
Používání nástrojů pro moderování

  1. Spusťte aplikaci YouTube .
  2. V pravém horním rohu klepněte na Hledat. a zadejte název kanálu. …
  3. Vyberte živý přenos a přejděte do chatu.
  4. Klepněte na zprávu nebo komentář a ze zobrazené nabídky vyberte požadovanou akci.
  5. Pokud jste spravující moderátor, můžete klepnutím na ikonu nastavení
Další informace najdete na support.google.com

Klíčovým talentem, který může mít velký vliv na vaše podnikání i osobní život, je být dobrým prezentátorem. Ať už prezentujete v zasedací místnosti, ve škole nebo v konferenční místnosti, je nezbytné umět jasně komunikovat a udržet pozornost posluchačů. V tomto článku probereme několik klíčových rad, které vám pomohou rozvíjet se jako prezentátor. 1. Připravte se a procvičte se:

Pro efektivní prezentaci je nezbytná důkladná příprava. Začněte tím, že si podrobně nastíníte svůj cíl a poté logicky a uceleně uspořádáte obsah. Vytvořte si osnovu nebo scénář s klíčovými tématy, která chcete sdělit. Abyste si byli jisti, že vám tempo a průběh prezentace vyhovují, několikrát si ji procvičte. Naučte se slajdy nebo jiné vizuální pomůcky a buďte připraveni reagovat na případné dotazy nebo problémy, které by se mohly objevit. 2. Navažte spojení s publikem: Silný prezentátor si uvědomuje hodnotu navázání kontaktu se svým publikem. Začněte s navazováním vztahu tím, že budete vystupovat vstřícně a přátelsky. Udržujte pozornost posluchačů pomocí očního kontaktu a snažte se je zapojit kladením otázek nebo podporou zapojení. Učiňte svůj materiál přístupnějším a zapamatovatelnějším pomocí příkladů, anekdot nebo příbuzných zkušeností. Abyste zajistili, že vás posluchači budou sledovat a zůstanou zaujati, přizpůsobte svou prezentaci jejich zájmům a požadavkům a zároveň zohledněte jejich úroveň porozumění. 3. Efektivně využívejte vizuální pomůcky:

Vizuální pomůcky, například prezentace, mohou vaši prezentaci výrazně zlepšit. Je však důležité používat je s rozumem. Jednou ze známých zásad je pravidlo 10-20-30 Guye Kawasakiho. Toto pravidlo doporučuje prezentovat maximálně dvacet minut, používat písmo ne menší než třicet bodů a použít maximálně deset slidů. Tato strategie udržuje prezentaci soustředěnou a stručnou a zároveň zabraňuje zahlcení informacemi. Mějte na paměti, že vaše prezentace by měly spíše obohatit, než nahradit vaše mluvené poznámky. Tempo projevu:

4. Účinnost sdělení prezentujících může být významně ovlivněna tím, jak rychle mluví. Pokud mluvíte příliš rychle, může být pro posluchače obtížné udržet s vámi krok a pochopit, co říkáte. Na druhou stranu příliš pomalé mluvení může způsobit nudu a nezájem. Snažte se o mírnou rychlost, aby se posluchači necítili uspěchaní, zatímco budou rozumět a zpracovávat to, co říkáte. Chcete-li udržet zájem lidí a zdůraznit důležitá témata, měňte tón a skloňování. 5. Dodržujte prezentační pravidlo 777: Začátek, střed a konec prezentace by měly být rozděleny do tří částí podle pravidla 777, které vytvořil Darren LaCroix. Celkem by měla mít 21 minut rozdělených do sedmiminutových úseků. Toto pravidlo vám zaručí, že pokryjete potřebná témata, a pomůže vám prezentaci správně naplánovat. Ihned upoutejte pozornost posluchačů a uveďte cíl prezentace. Hlavní bod a případné podpůrné detaily umístěte doprostřed. Na závěr shrňte hlavní body, potvrďte své sdělení a zanechte dojem.

Závěrem lze říci, že k tomu, abyste se stali zkušenými prezentátory, je nutná důkladná příprava, praxe a schopnost navázat kontakt s publikem. Chcete-li si vypěstovat sebedůvěru, důkladně si připravte materiál a nacvičte si přednes. Rozumně využívejte vizuální pomůcky, ale mějte na paměti, že hlavní atrakcí jste vy, ne vaše diapozitivy. Zaměřte se na mírnou rychlost, která umožňuje jasnost a srozumitelnost vašeho projevu, a podle toho zvolte tempo. A konečně, abyste svou prezentaci správně strukturovali, zamyslete se nad použitím pravidla 777 pro prezentaci. Pomocí těchto návrhů se můžete vypracovat na jistého a poutavého prezentátora, který zanechá v posluchačích dojem.

FAQ
Co je to pravidlo 7 7 prezentace?

Pravidlo 7-7 slidů je vzorec pro tvorbu fungujících prezentací. Doporučuje, aby se řečníci snažili o to, aby každý slide neobsahoval více než 7 slov a aby v jedné prezentaci bylo maximálně 7 slidů. Toto pravidlo pomáhá udržet text stručný, úzce zaměřený a jednoduchý pro čtenáře. Prezentující mohou udržet pozornost posluchačů po celou dobu prezentace tím, že minimalizují množství textu na jednotlivých snímcích a celkový počet snímků.

Jakých 5 věcí dělají skvělí prezentátoři správně?

Vynikající řečníci jsou úspěšní v několika zásadních oblastech. Zde je pět věcí, které dělají správně: 1. Plánování: Vynikající prezentátoři si uvědomují hodnotu pečlivého plánování. Dělají si domácí úkoly, shromažďují relevantní údaje a logicky a zajímavě uspořádávají svůj obsah. Díky své přípravě jsou schopni přednést prezentaci, která je organizovaná a efektivní. Efektivní řečníci vědí, jak své myšlenky sdělit stručně a přesně.

2. Vyhýbají se používání žargonu nebo jiných odborných výrazů, které mohou být pro posluchače matoucí nebo je odradit, a hovoří srozumitelnou angličtinou. Aby se ujistili, že jejich sdělení bude úspěšně předáno, věnují pozornost také řeči těla, výrazu tváře a tónu hlasu. 3. Poutavý přednes: Silní prezentátoři svým způsobem přednesu posluchače nadchnou. Aby byla jejich prezentace přístupnější a zajímavější, zapojují do ní vypravěčské taktiky, komiku a osobní příběhy. Navazují dobrý oční kontakt, mění tón a kadenci hlasu a zdůrazňují body gesty.

4. Vizuální pomůcky: Dalším talentem vynikajících řečníků je schopnost dobře používat vizuální pomůcky. Jsou si vědomi, že vizuální pomůcky, jako jsou diapozitivy, filmy nebo rekvizity, mohou zlepšit a umocnit jejich sdělení. Dbají na to, aby jejich vizuální pomůcky byly vizuálně přitažlivé, snadno čitelné a spíše vylepšovaly než dublovaly jejich hlasovou prezentaci. Vynikající prezentátoři vědí, jak se přizpůsobit různým prostředím a posluchačům.

5. Přizpůsobivost. Dokáží přizpůsobit svůj styl a obsah prezentace požadavkům a zájmům posluchačů, protože jsou přizpůsobiví. Jsou také schopni řešit nepředvídané překážky nebo dotazy v průběhu prezentace, předvést své znalosti a zachovat klid.

Skvělí prezentátoři jsou schopni přednášet zapamatovatelné a smysluplné prezentace díky zvládnutí těchto pěti dovedností: příprava, jasná komunikace, poutavý projev a efektivní využití vizuálních pomůcek.