Domovská stránka > J > Jak Poznat Kde Je Sever A Jih?

Jak poznat kde je sever a jih?

Určení severu

Hodinky se natočí tak, aby hodinová (malá) ručička směřovala na slunce (pozor na letní čas) V polovině úhlu mezi ručičkou (sluncem) a dvanáctkou (v létě jedničkou) je na severní polokouli jih, na jižní polokouli sever. V blízkosti rovníku nelze sever tímto způsobem spolehlivě určit.

Přečtěte si více

Podle toho, jak se značí sever?

Čtyři světové strany se označují písmeny S nebo N (Sever, Nord, North), V, O nebo E (Východ, Ost, East), J nebo S (Jih, Süd, South) a Z nebo W (Západ, West). Strany se používají k určování směrů, navigaci a k základní orientaci map. Jak poznat sever podle slunce? Pokud vám slunce svítí v 6:00 hodin ráno do pravého boku, stojíte čelem směr na sever. Jestliže se vám slunce opírá do zad přesně ve 12:00 hodin, opět hledíte směrem na sever.

Jak zjistím svetovou stranu?

Kompas je přístroj k přesnému určování světových stran. Součástí kompasu je volně pohyblivá magnetická střelka, která ukazuje na sever. Čtyři světové strany se označují: - S (SEVER) nebo N (NORTH) - J (JIH) nebo S (SOUTH) - V (VÝCHOD) nebo E (EAST) - Z (ZÁPAD) nebo W (WEST). Kde je sever a kde jih? Rozlišujeme 4 základní světové strany a to: východ, západ, sever a jih. Východ je na té straně, kde vychází Slunce. Přesně na opačné straně je západ, tedy strana, kde Slunce zapadá. Pokud se postavíte tak, že po pravé ruce máte východ a po levé ruce máte západ, pak čelem k vám je sever a za zády máte jih.

Jak poznám jižní stranu?

Pokud si stoupnete k oblázkům, abyste byli zády ke klacíku, měli byste být přesně čelem k severu, po vaší levici je západ, po pravici výhod a za zády máte logicky jih. Jak poznat sever podle mraveniště? Když se díváte na mraveniště uprostřed lesa, severní strana bude strmější, zatímco jižní (teplejší) bude pozvolně klesat. Zapíchněte klacek svisle do země a zaznačte si na půdě, kde se nachází konec stínu. Potom chvilku počkejte, než se stín posune a opět zaznačte konec stínu.

Jak se značí jih v angloamerickém kompasu?

Základní slovíčka snadno vyčtete z růžice výše:

  1. north/'nɔ:θ/ – sever.
  2. south/'saʊθ/ – jih.
  3. east/'i:st/ – východ.
  4. west/'west/ – západ.
Jak určit sever bez kompasu? Podle slunce a hodinek – správně jdoucí hodinky otočíme tak, aby malá ručička směřovala ke slunci. Rozpůlíme úhel mezi malou ručičkou a dvanáctkou. Osa úhlu směřuje k jihu. Podle Polárky (Severky) – při dobré viditelnosti najdeme Polárku tak, že prodloužíme spojnici zadních kol Velkého vozu (pětkrát) směrem vzhůru.

Jak se anglicky řekne sever?

ČeskyAnglicky
severnorth

By Dine Suthers

Co je důležité u notebooku? :: Na jaké straně je západ?
Užitečné odkazy