Domovská stránka > C > Co Je To Skupenství?

Co je to skupenství?

Skupenství látky označuje, jak pevné jsou vazby mezi částicemi jenž tvoří látku. Látky se mohou vyskytovat ve 4 různých skupenstvích: – PEVNÉ – mezi částicemi panují velmi pevné vazby. Látka se může v jeden okamžik vyskytovat ve více skupenstvích.

Přečtěte si více

Také, co je to skupenské teplo?

K vyvolání přechodu složky z jednoho skupenství do jiného je zapotřebí dodat látce (nebo naopak látce odebrat) určité množství tepla. Toto množství tepla, které je nutné přidat nebo odebrat látce, se zastarale nazývá skupenské teplo. Co to je vypařování? Vypařování je skupenská přeměna, při které se kapalina mění na plyn pouze z povrchu (ne z celého objemu, jako při varu).

Také, v jakém skupenství je při teplotě 400 c olovo?

V jakém skupenství je při teplotě 400 °C olovo a zinek? Správná odpověď: Pro správnou odpověď klikni na smajlíka. Olovo je ve stavu kapalném, zinek pevném. Můžete se také zeptat, jaký je rozdíl mezi varem a táním? Rozdíl mezi varem a běžným vypařováním je: kapalina se vypařuje pouze z povrchu, ale při varu v celém objemu (bubliny páry unikají od dna) běžné vypařování probíhá při každé teplotě, var pouze při teplotě varu.

Co je to difúzní?

Difuze je samovolný proces pronikání částic jedné látky do druhé se snahou o rovnoměrné prostoupení do celého objemu. Kdy dochází ke kapalnění? vzduch může při určité teplotě obsahovat jen omezené množství vodní páry • Čím je vzduch teplejší, tím více vodní páry může obsahovat, aniž začne kapalnět. ROSNÝ BOD = teplota, při které je vzduch maximálně nasycen vodními parami. Pokud teplota vzduchu klesne pod tento bod, nastává kondenzace.

Co Desublimuje?

uhlík v podobě tuhy nebo diamantu za běžných tlaků vůbec nekapalní. Při ohřívání se pevné skupenství rovnou mění v plyn. Opačný děj k sublimaci se nazývá desublimace. Příkladem je vznik drobných krystalků jódu z jódových par nebo vytváření jinovatky z vodní páry za teplot pod 0 °C. Tak jak probíhá kapalnění? Děj opačný k vypařování, se nazývá kapalnění (kondenzace), při němž pára v důsledku zmenšování svého objemu nebo snížením teploty kapalní. Při tomto ději se uvolňuje skupenské teplo kondenzační. Měrné skupenské teplo kondenzační je rovno měrnému skupenskému teplu vypařování téže látky při stejné teplotě.

Také, jakou zkratkou označujeme pevné skupenství?

Takže suma sumárum máme tři základní skupenství. Pevné, které se často označuje písmenem s z latinského solidus , kapalné, které se zkracuje písmenem l z latinského liquidus , a plynné se zkratkou g z latinského gasseus . Tyto tři nám, jako chemikům, budou stačit.

By Witty Inderjit

Jaké slovní přízvuky rozlišujeme? :: Jak se nazývá přeměna plynné fáze na pevnou?
Užitečné odkazy