Domovská stránka > V > V Co Věří Islám?

V co věří islám?

Muslimové věří v jednoho Boha a jeho proroky Mojžíše, Davida, Ježíše a Mohameda a jejich spisy. Součástí islámské víry jsou také andělé, existence "Soudného dne" a posmrtného života.

Přečtěte si více

Co je podstatou islámu?

Muslimové věří, že Bůh Mohamedovi zjevil Korán, který společně se Sunnou (Mohamedovy činy a slova) považují za základní prameny islámu. Muslimové jsou povinni dodržovat pět pilířů islámu, tedy pět povinností, které muslimy spojují ve společenství, zahrnující jak pravidla uctívání, tak islámské právo (šaría). Kolik Bohu má islám? Islám je monoteistické náboženství, které uznává jednoho boha – Alláha. Zároveň je to společně s judaismem, křesťanstvím a bahá'í abrahámovské náboženství, což znamená, že svou duchovní tradici spojuje s Abrahámem.

Kdy se chodi do mešity?

Nejdůležitější modlitba je páteční polední, kdy by všichni věřící muži měli přijít do mešity. Modlitbě předchází povinné omytí a očista. Pamatujte, že byste neměli při návštěvě mešity procházet před modlícím se člověkem. Jak se nazývá posvátné město muslimů? Mekka je rodištěm Mohameda, proroka islámu, a nejsvětějším městem islámu.

Jak se jmenuje islámská církevní stavba?

Základními typy staveb jsou mešity, arabské domy s uzavřenou dispozicí, nádvořím a oddělenou ženskou a mužskou částí, ívány, pevnosti a mosty. Méně významnými, ale pro islámskou architekturu také typickými stavbami, jsou lázně či vodotrysky. Co to je minaret? Minaret (arabsky mizana, manára, מינרט) je součást mešity. Jde o věžovitou stavbu, nejčastěji štíhlého okurkovitého tvaru, vysokou v průměru okolo 15 metrů, ale u některých mešit i přes 200 m. Nejvyšší minarety má Mešita Hasana II. v Casablance (210 m), minarety Velké mešity v Teheránu by měly mít 230 m.

Jak se nazývala arabská říše?

Islám sjednotil arabské kmeny. Jeho šíření vedlo v 7. století ke vzniku jednotné arabské říše zvané chalífát. Jaký je rozdíl mezi sunnity a šíity? Sunnité jsou muslimové, kteří po Mohamedově smrti uznali za nástupce Abú Bakra a oddělili se tak od šíitů, kteří za nástupce považovali člena jeho rodiny – zetě Alího. Šiíté a sunnité tvoří dvě základní větve islámu.

Kdo byli Chalífové?

Chalífa neboli kalif (arabsky خليفة, což znamená zástupce, nástupce, náměstek; původně chalífat rasúl Alláh – náměstek posla božího) je titul užívaný nástupci proroka Mohameda. Chalífa byl nejvyšší duchovní autoritou islámu (imámem) a do pádu arabského chalífátu v roce 1258 také světským vládcem říše.

By Zink

Jak najit server na Discordu? :: Co je šahíd?
Užitečné odkazy