Domovská stránka > C > Co Je To Patitul?

Co je to Patitul?

patitul – je list, který předchází hlavní titul a na kterém je uveden autor knihy a titul knihy. Oproti hlavnímu titulu je vysázen menším písmem. Důvod tohoto zdvojování titulního listu je v minulosti, kdy byly knihy ještě těžké a při častém používání se vytrhávaly z desek.

Přečtěte si více

Co to je předsádka?

Předsádka. Dvojlist papíru (tužšího, než je blok knihy), který spojuje desky s blokem knihy. Je nalepen na deskách a zároveň i na knižním bloku. Může být potištěn, ale zpravidla zůstává čistý. Jak se nazývá poslední stránka knihy? technické tiráži na poslední stránce knihy (autor, titul, překladatel, jméno a adresa nakladatele, rok vydání, ISBN). Vakát je prázdná stránka kdekoli v knize. Předsádka je dvojlist těžšího papíru, který v knihách s pevnou vazbou spojuje knižní blok a desky.

Pokud jde o to, co je to tiráž?

Tiráž (z francouzštiny tirage, což znamená náklad) je soupis údajů, obsahující technické a vydavatelské informace a uvedený v periodické i neperiodické tiskovině (noviny, časopis, kniha). Co je Předsadka v knize? Předsádka papírové, či pergamenové dvoulisty umísťované mezi knižní blok a desku (odtud angl. endpaper, něm. Vorsatzblatt). Dvoulisty stejně jako vazy zpevňují přechod mezi deskami a blokem knihy a chrání krajní složky (odtud fr.

A další otázka, co je to anotace knihy?

Anotace je naopak krátké a výstižné představení vaší knihy tak, aby upoutalo pozornost redaktora / vydavatele / čtenáře. Stručně v něm představujete, o čem váš příběh vypráví – žánr, postavy a stručně zápletka. Hlavním cílem anotace je zaujmout, upoutat pozornost. Je to vlastně reklama na vaši knihu. Můžete se také zeptat, co je to rejstřík v knize? prvek rámcových částí knih sloužící stejně jako obsah k rychlejší a snadnější orientaci v textu. Nazýval se „Index operis“, „Pravidlo“, „Register“, „Syllabus rerum memorabilium“, „Summa“ nebo „Ukazatel“. Rejstřík lze dnes využít jako velmi dobrou pomůcku pro sledování úplnosti knihy.

Co je to elektronická kniha?

E-kniha. Elektronická kniha je digitální verze klasické papírové knihy určená pro čtení ve specializovaných čtečkách, tabletech, chytrých mobilních telefonech nebo počítačích. A další otázka, co je to signet? Slovo signet (z lat signum – podpis, znamení, pečeť) má v češtině dva významy: jednak je to označení grafické tiskařské značky, kterou tiskaři a nakladatelé označovali své tisky (tzv. tiskařský signet), jednak je to část knihy. Tiskařský signet byl často komponován obdobně jako, šlechtický erb či městský znak.

Podle toho, co je to vakat?

Vakát (z lat. vacat, je prázdný) znamená v typografii stránku v publikaci, která je záměrně ponechána prázdná. Aby se v korekturách odlišila od chybějících stránek, označuje se slovem „vacat“.

By Brynne Wolfley

Co je titulní strana knihy? :: Jak se jmenuje iPhone vyzvánění?
Užitečné odkazy