Domovská stránka > J > Jak Se Jmenoval První Mechanický Počítací Stroj Který Byl Předchůdcem Prvních Počítačů?

Jak se jmenoval první mechanický počítací stroj který byl předchůdcem prvních počítačů?

Známý francouzský matematik, fyzik a teolog Blaise Pascal vyrobil ve svých 19 letech v roce 1642 počítací stroj, který uměl sčítat a odčítat, nazvaný Pascalina.

Přečtěte si více

Tak kdo vynalezl eniac?

ENIAC/Vynálezci Kolik stál první počítač? Obsahoval 17 648 elektronek, 7200 krystalových diod, 1500 relé, 70 000 rezistorů, 10 000 kondenzátorů, okolo 5 miliónů ručně pájených spojů, vážil 30 tun, zabíral 63 m3 (2,6 m × 0,9 m × 26 m), spotřebovával 150 kW elektrické energie a jeho vývoj stál 500 000 dolarů.

Co je to desktop?

(z anglické zkratky, přeložené jako na stole) je klasický stolní počítač, který se skládá z procesoru, počítačové skříně, základní desky, počítačového zdroje, operační paměti, záznamových mechanik, přídavných karet, LCD displeje a myši. Desktop je jedním z nejrozšířenějších typů počítačů. Jaká technologie byla vynalezena v 90 letech? Mobilní telefony (90.

letech minulého století otevření brány na světový trh. Mobilní telefony tak záhy vytlačily dosud používané klasické telefony. Mobilní telefony zaznamenaly největší rozmach v devadesátých letech, kdy v roce 1990 vycházely na sto Američanů tři telefony, v roce 2000 už to bylo 45 kusů.

Jak se jmenuje koncepce současných počítačů a co znamená?

Již tehdy byla moderní koncepcí, ale technické prostředky v té době neumožnily její realizaci, a proto byla zavržena a byla převzata koncepce von Neumannova. Později asi po čtyřiceti letech dosáhla technologie výroby integrovaných obvodů takového stupně, že mohla být tato koncepce realizována. Jak se říká přenosné verzi počítače? Notebook [čti noutbuk] (angl. pův. poznámkový blok, někdy také laptop, angl. na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač.

Jak se nazývá technické vybavení počítače?

Hardware je technické vybavení počítače, vše co se fyzicky podílí na činnosti počítače. Operační paměť uchovává a zpracovává data. ALU neboli Arithmetic-Logic Unit provádí všechny výpočty a také logické operace. Která firma vytvořila první notebook? V roce 1981 jej představil Adam Osborne, zakladatel Osborne Computer Corporation. Jednalo se o poměrně revoluční notebook, ale i ten měl své nedostatky. Hlavním problémem byla pouze 5“ obrazovka, která umožňovala na řádek umístit maximálně 52 znaků.

Jakou elektronickou součástku používaly počítače nulté generace?

Za počítače nulté generace jsou považovány elektromechanické počítače využívající většinou relé. Pracovaly většinou na kmitočtu okolo 100 Hz.

By Maggi Bouret

Jak vypnout Google Assistant? :: Jak se jmenoval první československý počítač?
Užitečné odkazy