Domovská stránka > C > Co Je To Sudá Funkce?

Co je to sudá funkce?

Funkce je sudá, pokud splňuje jednoduché pravidlo — když do funkce vložíte prvek x a poté inverzní prvek −x, pak musí funkce vrátit stejnou výslednou hodnotu. Typickou sudou funkcí je funkce f(x) = x2.

Přečtěte si více

Jak zjistit paritu funkce?

V matematice některé funkce vykazují jisté druhy symetrie, označované jako parita. Konkrétně se funkce osově souměrné podle osy y označují jako sudé, zatímco funkce středově souměrné podle počátku jako liché funkce. Obecně funkce nemusí být ani lichá, ani sudá; a funkce konstantně rovná nule je zároveň sudá i lichá. A další otázka, co je to matematická funkce? Funkce je předpis, který každému číslu x z definičního oboru M přiřadí právě jedno y z oboru hodnot N. Funkci obvykle zapisujeme ve tvaru y = f(x), či ji můžeme vyjádřit explicitně f:y = x kde proměnná x je argument funkce.

Také, jak se pozná prostá funkce?

Jestliže funkce f nabývá pro každé dva různé argumenty různé funkční hodnoty, pak tuto funkci nazýváme prostou. Funkce f je prostá, právě když pro všechna x_1, x_2 \in D(f) platí: Je-li x_1\ne x_2, pak f(x_1)\ne f(x_2). Kdy je funkce Periodicka? Periodická funkce je v matematice funkce, jejíž hodnoty se pravidelně opakují s určitou periodou. Nejdůležitější periodické funkce jsou trigonometrické funkce (sinus, kosinus atd.), jejichž periodou je 2π. Graf periodické funkce se také opakuje a lze jej sestrojit kopírováním jedné periody na ose x.

Když to vezmeme v úvahu, jak zjistit sudost funkce?

Funkce sudá a lichá

Sudou, anebo lichou funkci poznáme snadno z grafu funkce. Jestliže je graf osově souměrný podle osy y, pak se jedná o funkci sudou. V případě, že je graf funkce středově souměrný podle počátku soustavy souřadnic, pak se jedná o funkci lichou. f(x)=f(-x).
Co je to konstantní funkce? V matematice se pojmem konstantní funkce označuje taková funkce, jejíž funkční hodnota je v celém definičním oboru stejná, tedy konstantní. Například funkce f(x) = 4 je konstantní.

Jak najít inverzní funkci?

Předpis inverzní funkce získáme tak, že se pokusíme vyjádřit x jako funkci argumentu y. Inverzní funkce k prosté funkci f je funkce f^{-1}, pro kterou platí: D(f^{-1})=H(f) a zároveň každému y\in D(f^{-1}) je přiřazeno právě to x\in D(f), pro které je f(x)=y. Můžete se také zeptat, co znamená slovo funkce? etymologieEditovat. Z (novo)latinského functiō, což je deverbativum slovesa fungī — zastávat, provádět; užívat (si).

Když to vezmeme v úvahu, jak pochopit funkce?

Definice funkce

Nyní si můžeme funkci zavést přesnou definicí: "Funkce je předpis, který každému x z definičního oboru přiřazuje právě jednu funkční hodnotu y." Pro definici funkce je velmi důležitá část, kdy jednomu x přiřazujeme pouze jednu funkční hodnotu.

By Wampler Alekna

Jak se počítá funkce? :: Jakou grafickou kartu na 4K?
Užitečné odkazy