Domovská stránka > J > Jak Vypadá Kousnutí Muchničkou?

Jak vypadá kousnutí Muchničkou?

Muchničky způsobují bolestivé ranky, mohou se vyskytnout otoky. Otoky, obrovské zarudlé fleky, svědění, ale i hnis a silná alergická reakce. Tak popisují situaci po kousnutí mouchou muchničkou někteří milovníci přírody. Velmi nepříjemnou zkušenost má i Soňa Boučková, která si štípance léčila přes měsíc.

Přečtěte si více

Jak vypadá kousnutí od hovada?

Kousnutí od „hovada“

Rána tak může ještě chvíli po bodnutí krvácet. Ovád upřednostňuje méně ochlupená místa na těle a nechá se jen velmi těžko setřást. Místo vpichu může otéct a svědí. Navíc se většinou objeví zarudlý flek s nepravidelným okrajem.
A další otázka, jak poznat štípanec od štěnice? Kousance od štěnic vypadají jako zarudlá místa nebo pupínky, někdy s tmavším bodem uprostřed. Štěnice kouše na krku, předloktích, nohou, téměř vždy na místě, které není přikryté peřinou ani schované pod oděvem. Kousance někdy bývají v téměř rovné řadě za sebou nebo ve shluku, jak štěnice při sání krve popolézá.

Co mně kouslo?

Štípanec od komára zná snad každý - malý červený hrbolek, většinou dobře ohraničený a bez viditelné stopy po vpichu. Podobně vypadá štípnutí blechou, v tomto případě bývá více štípanců s červenou tečkou uprostřed u sebe. Štípnutí mravencům se projevuje otokem, někdy hnisavým a déle se hojícím. Může se také zeptat, co je podobné stenicim? Na webu jsem našla obrázky svinky obecné, která by to podle obrázků mohla být, nicméně nikde jsem nenašla, zda také může člověka poštípat a zda po sobě zanechává černé tečky trusu. Nalézám je po bytě různě, na patrové posteli, u vchodových dveří, v koupelně, v obýváku.

Jak vypadají muchničky?

Muchničky jsou černé mušky, které dorůstají až do velikosti 5 mm a mají poměrně velkou hruď. Jejich sliny obsahují antikoagulanty, mnoho enzymů a histamin. Jakmile se tyto látky smíchají s krví, zabraňují jejímu srážení, dokud ji muchnička nenasaje. Jak zničit muchničky? „Na muchničky moc repelenty nepůsobí. Účinné je pohybovat se tam, kde muchničky nelétají. Ale vážně: dobré je použít na ranku desinfekci, abychom předešli hnisavému zánětu," doporučil Libor Mazánek.

Když to vezmeme v úvahu, co je to muchnička?

Muchnička (Simulium) je rod z čeledi muchničkovitých, které mohou přenášet choroby jako je onchocerciasis (říční slepota). Je to rod s několika stovkami druhů a 41 podrody. Sliny těchto much obsahují antikoagulanty, řadu enzymů a histamin a smíchány s krví zabraňují jejímu srážení, dokud ji muchnička nenasaje. Podle toho, co na štípnutí od hovada? Protože ovádi mohou přenášet infekce, doporučují odborníci ránu po kousnutí vydesinfikovat. Poté použít přípravek na zklidnění kůže. „Mohou přenášet i boreliózu," upozornil Libor Mazánek. Bylinkářky doporučují jako prevenci před hmyzími útočníky potřít nechráněnou kůži olejem z bazalky, levandule či šalvěje.

Když to vezmeme v úvahu, jak se zbavit kousnutí od hovada?

Ránu vydezinfikujte nebo omyjte mýdlovou vodou. Postižené místo neškrábejte. Na otok a svědění pomůže chlazení rány nebo natírání gelem na ošetření štípanců např. Psilo-balsam.

By Lizabeth

Jak se zbavit Komářího štípnutí? :: Jak urcit číslo?
Užitečné odkazy