Domovská stránka > K > Kdy Se Píšou Velká A Malá Písmena?

Kdy se píšou velká a malá písmena?

Pozor, u obecných "ras", např. Marťan, ale: pozemšťan, mimozemšťan. Když je na začátku obecné druhové jméno, začíná malým: třída Politických věznů, náměstí Karla Čapka. Pozor, Náměstí Republiky (coby název stanice metra), ale náměstí Republiky (pokud jde o to náměstí, kde slovo náměstí je jen obecným označením).

Přečtěte si více

Kdy se píše velké t?

slouží k vyjádření úcty.

Při psaní úředního či jiného oficiálního dopisu bychom tedy měli napsat velké písmeno. Toto pravidlo platí pro oslovování jedné i více osob a dokonce i pro tykání (např. pokud si s dotyčnou osobou tykáme a posíláme jí třeba dopis k narozeninám nebo k jiné slavnostní příležitosti).
Co je to Kapitálka? Kapitálky jsou vyznačovací řez písma latinky, u kterého mají písmena tvar verzálek (velkých písmen), avšak velikost běžných malých písmen, minuskulí.

Jak napsat velká pismena?

Základní pravidla pro psaní velkých písmen

  1. Přehled pravidel – Úplná pravidla – Časté chyby – Procvičování
  2. Jednoslovná vlastní jména píšeme s velkým počátečním písmenem.
  3. Víceslovná vlastní jména píšeme zpravidla s velkým počátečním písmenem.
  4. Pokud je součástí víceslovného názvu vlastní jméno, píšeme ho s velkým písmenem.
Jak se píše Prazak? Pražáci nebo pražáci – Ontola

S velkým písmenem se píšou jména příslušníků národů a národností, obyvatel světadílů, zemí a jejich částí, měst/obcí a jejich částí, hvězdných těles: Čech, Moravan, Slezan, Francouz, Nor, Rom, Američan, Afroameričan, Peruánec, Pražan…

Kdy psát vy vy?

Internetová jazyková příručka, převratné dílo Ústavu pro jazyk český AV a moje nejlepší kamarádka, o psaní velkých písmen říká: „Tvary osobních a přivlastňovacích zájmen Vy, Vám, Váš píšeme jako vyjádření úcty a zdvořilosti v dopise vždy s velkým počátečním písmenem, ať píšeme jednotlivci, několika osobám, nebo Podle toho, jak napsat kraj vysočina? Vysočina bude od 1. srpna Krajem Vysočina. Změna spočívající v důsledném pojmenování regionu přináší i pravopisnou novinku. V oficiální korespondenci i běžném životě už bude standardně používáno spojení Kraj Vysočina s velkým K.

Jak se píše Zlínský kraj?

Způsob psaní krajů jakožto správních jednotek se řídil po tomto roce následujícím doporučením: slovo kraj se píše s malým písmenem, jelikož není součástí vlastního názvu, jedná se o obecné podstatné jméno, naproti tomu rozlišující přídavné jméno (Jihomoravský kraj, Liberecký kraj) se píše s velkým počátečním písmenem, Může se také zeptat, jak se píše moravské kraje?

kkras, -u m. (geologický útvar); Moravský kras
mMorava, -y ž.; moravský; Markrabství moravské (viz § 88); Moravské pole; Moravská brána, Moravský kras; Moravská Třebová

Jak se píše gymnázium?

Psaní tohoto slova je poměrně problematické, z výše uvedené dvojice je pravopisně správně pouze varianta gymnázium.

By Tonjes

Jak zjistit jestli mám 32 nebo 64 bit procesor? :: Jak se správně píše Česká republika?
Užitečné odkazy