Domovská stránka > K > Kde Najít Smaragd?

Kde najít smaragd?

Kolumbie je zdaleka největším producentem smaragdů, produkuje asi 55 procent všech smaragdů na světě. „Kolumbijské smaragdy jsou nejlepší na světě, protože to jsou kameny nejkrásnější kvality a velkých rozměrů.

Přečtěte si více

Jak vznika smaragd?

Smaragd32618Smaragd

Smaragd
Barvazelená
Vzhled krystaluprizmatické
Soustavašesterečná
Tvrdost7,5 – 8
Co je to Emerald? Jedná se o šesterečný minerál a je nejznámější a také nejcennější odrůdou berylu. Svůj název získal z řeckého smaragdos a francouzského esmeraude, v překladu zelený drahokam. Právě pro svou typickou sytě zelenou barvu jsou smaragdy hojně využívány v klenotnictví. Intenzitu barvy ovlivňuje obsah chromu a vanadu.

Jak vypadá smaragd?

Barva tohoto drahokamu je obvykle zelená, ale někdy se také vyskytuje v modrozelené formě. Jeho zelená barva je způsobena přítomností malého množství sloučenin chrómu v krystalové struktuře. Je docela obtížné najít bezchybný smaragd, proto jsou smaragdy také docela drahé. Jak poznat pravý smaragd? Samozřejmě platí, že u světlejších kamenů jsou inkluze snáze viditelné než u sytě zbarvených exemplářů. Smaragdy bez inkluzí tedy bývají zpravidla syntetické. Nedokonalosti rovněž můžete chápat jako potvrzení o pravosti a původu drahokamu a jako snadný způsob, jak poznat drahý kámen.

Co způsobuje zelenou barvu smaragdů?

Smaragdy charakterizuje zelená barva, jejíž neopakovatelné odstíny má na svědomí příměs chromu a vanadu v základní struktuře berylu. Kde se těží smaragdy? Nejvýznamnějšími místy těžby sytě zelených smaragdů jsou naleziště v Kolumbii, odkud pocházejí nejcennější kusy. Dále se můžeme setkat s menšími doly například v Zambii, kde mají tyto drahokamy slabý modrý nádech nebo v Brazílii, kde zase mají často žlutou modifikující barvu.

A další otázka, co je to drahokam?

Drahokam či drahý kámen (z latiny Lapis preciosus, angl. Precious stone) je minerál (nerost), ceněný pro své výjimečné fyzikální a estetické vlastnosti a používaný k ozdobným účelům, k reprezentaci anebo k tezauraci majetku. Jak se jmenuje modry kámen? Modré drahokamy:akvamarín, safír, topaz, tanzanit, opál, lapis lazuli, měsíční kámen a tyrkys.

Co je to měsíční kámen?

Měsíční kámen je po staletí v lidových tradicích spjatý s Měsícem a vodou. Traduje se, že díky tomu silně působí na city, emoce a intuici, že je skvělým pomocníkem proti nespavosti, udržuje v rovnováze ženskou a mužskou energii a údajně napomáhá za úplňku vyvolat živé sny.

By Kristofor Zeisler

Jakou barvu má smaragd? :: Jak získat větší slovní zásobu?
Užitečné odkazy