Domovská stránka > J > Jak Změřit Krystal Osciloskopem?

Jak změřit krystal osciloskopem?

Připojením sondy se na vstup osciloskopu přenese testovací signál. Nejprve je nutné nastavit „nulu“ signálu. U mého osciloskopu byl po přepnutí přepínače CPL na GND signál odchýlen od ukazatele nuly (šipka vlevo). Zvolením této šipky tlačítkem SEL a dlouhým stiskem tlačítka OK lze ukazatel zarovnat se signálem.

Přečtěte si více

A další otázka, jakou jednotku má frekvence?

Frekvence je parametr kmitání či vlnění, který charakterizuje jeho časovou periodicitu. Číselně je roven počtu period, které proběhnou za jednotku času. Jednotka frekvence je Hertz (Hz), fyzikální rozměr je s-1. Co vyjadřuje frekvence? Frekvence představuje hodnotu kolikrát proud změní směr za sekundu. Měří se v Hertzích (Hz), mezinárodní jednotce měření, kde 1 Hertz je roven 1 cyklu za sekundu. Hertz (Hz) = jeden Hertz je roven jednomu cyklu za sekundu. Cyklus = jeden úplný vlnový průběh střídavého proudu nebo napětí.

Jak změřit krystal?

Jednoduchý zkoušeč krystalů používám:

  1. K rychlému ověření, zda krystal vůbec kmitá.
  2. K orientačnímu změření kmitočtu, na kterém krystal kmitá poblíž sériové rezonance.
  3. K rychlému vytvoření "nějakého" oscilátoru, např. při zkouškách směšovačů. Takto používám sporadicky - nahrazeno generátorem DDS.
Co to je osciloskop? Osciloskop je elektronický měřící přístroj zobrazující průběhu napětí v čase. Osciloskopy podle technického provedení dělíme na analogové, digitální a softwarové.

V kterých jiných jednotkách někdy uvádíme frekvencí?

Dnes se více používá jednotky hertz (Hz) nebo kilohertz (kHz) nebo megahertz (MHz), v níž je už údaj za vteřinu obsažen. Jaká je jednotka periody? Perioda je doba nějakého pravidelně se opakujícího děje. U rovnoměrného pohybu po kružnici se jako perioda označuje doba jedné otočky (otočka o úhel 2πrad = 360 °). Značíme ji T. Základní jednotkou je sekunda.

Jak se označuje frekvence?

Frekvence (též kmitočet) je fyzikální veličina, která udává počet opakování periodického děje za daný časový úsek. Například v obvodu střídavého proudu takto označujeme počet kmitů napětí či proudu za jednotku času. Pokud jde o to, kolik je 1 khz hz? Násobné jednotky

kilohertz (značka kHz) se rovná 103 Hz (1 000 Hz). Této frekvenci odpovídá perioda 1 ms. Používá se např. pro udávání frekvence elektroakustického signálu či v akustice u vyšších frekvencí zvuku.

Co je to frekvence zvuku?

Frekvence udává počet kmitů za sekundu. Ve slyšitelné oblasti udává výšku tónu. Její převrácenou hodnotou je perioda, udává trvání jednoho kmitu.

By Karlan Buckbee

Co je frekvenční rozsah? :: Jak přehodit fáze?
Užitečné odkazy